Elena Guskova: Albanci po zadatku provode ukrajinski scenarij u Makedoniji

Već danas demonstranti skandiraju slogane da će Makedoniju upravo sadašnja Vlada destabilizirati, kao i to da uvlači zemlju u rat. Potpuno identični procesi bili su i u Ukrajini. Već sutra će nam predstaviti ovaj proces kao nespretnu politiku vlasti koje ne mogu riješiti niz problema. Tada će predlagati da se problemi riješe uz pomoć zapadnih savjetnika, smatra direktorica Centra za izučavanje suvremene balkanske krize Elena Guskova, a prenosi Ruski Ekspres.

Na pitanje novinara kakav će biti scenarij „makedonskog Majdana”, da li „obojena revolucija” ili građanski rat, Guskova je rekla da trenutno u Makedoniji postoje dva procesa: vanjski utjecaj albanskih terorista i unutarnji protest. „S jedne strane imamo vanjski utjecaj albanskih terorista koji su došli s Kosova, a predstavljaju se kao nacionalna makedonska vojska. S druge strane je unutarnji protest koji je rezultirao izlaskom građana na ulice. Počeo je kao neznačajan, kao što je to bilo u Beogradu, u Ukrajini i Gruziji. Međutim, zahtjevi su se konstantno uvećavali”, smatra Guskova.

Prema njenim riječima, u početku je postojao samo zahtjev za dovođenjem u red policije, a potom je za sve događaje u zemlji prvo optužen premijer, a za njim i cijela Vlada. Kako kaže, sada se traže prijevremeni izbori. „Ovakav scenarij se ne mijenja od 2000. godine kada se dogodila prva ʼobojena revolucijaʼ na Balkanu. Mijenjaju se samo boje, a parole ostaju iste”. Ona smatra da Albanci također imaju svoj zadatak. To je, kako kaže, upozorenje cijeloj Srbiji da se „lijepo ponaša i bude tiha, kao i da Kosovo proglasi neovisnom državom”. „U isto vrijeme to je upozorenje i Makedoniji, ali i Rusiji da se ne miješa. To je poziv Europi da obrati pažnju na to da je rješenje kosovskog pitanja zanemareno. Zbog toga Albanci i pokušavaju rascijepkati Makedoniju i dio teritorija prisvojiti Kosovu. Isto žele uzeti dio zemlje Crne Gore, kao i pripojiti sebi jug Srbije”, smatra Guseva.