Home Ekonomija Ekonomski rast SAD-a revidiran na niže

Ekonomski rast SAD-a revidiran na niže

by Energypress.net

Manja korporativna ulaganja

Prema danas objavljenim podacima vlade, američki gospodarski rast je u zadnjem tromjesečju prošle godine bio nešto slabiji od prethodne procjene, ponajviše zbog korekcije vrijednosti korporativnih ulaganja naniže.

Umjesto 3,3 posto, koliko su pokazale procjene objavljene u siječnju, obujam BDP-a u najvećem svjetskom gospodarstvu porastao je na godišnjoj razini za 3,2 posto.

“Korekcija uglavnom odražava reviziju privatnih ulaganja prema dolje”, priopćilo je američko ministarstvo trgovine, prenosi francuska novinska agencija AFP. Dodali su da su ipak malo naviše revidirali rashode države i potrošača u zadnjem kvartalu prošle godine.

Stopa gospodarskog rasta u cijeloj 2023. godini ostala je na 2,5 posto, što je značajno iznad razine iz 2022. godine.

Iako su mnogi analitičari predviđali da će potrošačka potrošnja izgubiti zamah prema kraju 2023. jer su kućanstva iscrpljivala ušteđevine zbog pandemije Covid-19, a troškovi zaduživanja ostali visoki, to je bilo čvršće od očekivanog.

Američko gospodarstvo također nije potvrdilo prognozu da će ući u recesiju. To jača optimizam da će se inflacija usporiti s višim kamatama, a da ne izazove pad gospodarske aktivnosti, prenosi AFP.

Related Posts