Ekonomske reforma nakon smjene brazilske predsjednice

Nakon smjene brazilske predsjednice Dilme Rousseff, novi čovjek na čelu države je predstavio plan ekonomskih reformi. One bi Brazilu trebale pomoći da se izbori s teškom inflacijom i dugogodišnjom recesijom. Međutim, kritičari tvrde kako će najveću cijenu reformi platiti – najsiromašniji.

Sa Dilmom Rousseff van predsjedničkog kabineta, stara obećanja ponovo su u fokusu. “Ako reforme budu uspješne, to će se pozitivno odraziti i na ostatak Južne Amerike, promovirajući tako racionalniji model ekonomskog razvoja“, rekao je Eduardo Viola, univerzitetski profesor ekonomije

Nakon polaganja zakletve, novi predsjednik Michel Temer, otputovao je za Kinu, kako bi prosustvovao sastanku G20, gdje će pokušati privući nove investitore i uvjeriti kolege u stabilnost sedme ekonomije svijeta. Predsjednik Brazila najavit će ograničenje državnog budžeta za narednih 20 godina, kako bi se nadoknadio deficit od 16 milijardi dolara, dvocifrena stopa inflacije, te da bi se zemlja izvukla iz teške recesije.

Taj program će teško pogoditi siromašne Brazilce, vjeruju analitičari. “Zaledit će budžet u zemlji koja vapi za investicijama u sektore zdravstva i obrazovanja”, navodi politički analitičar Jose Antonio Moroni.

Temer obećava da će vratiti reputaciju državnih institucija. Ali brazilski politički establišment zaražen je korupcijom, a mnogi kontroverzni dužnosnici zadržali su iste fotelje i u novoj Vladi. “Čini se kako brazilski političari zaista ne razumiju šta narodu treba, a to su transparentnost, demokratija i efikasnost”, kazao je politički analitičar Creomar Souza, a prenosi Al Jazeera Balkans.

Nova Vlada najavila je promjenu politike i prema susjednim zemljama. Savezništvo unutar regionalnih blokova sa ljevičarskim vladama poput onih u Venecueli i Kubi, bit će zamijenjeno globalnim ekonomskim interesima i jačanjem reputacije među drugim svjetskim silama.

0 comments