Ekonomska politika mora biti u fokusu pregovora velike koalicije

 Njemački poduzetnici upozorili su da je mršava većina na strani socijaldemokrata (SPD) koji podupiru početak koalicijskih pregovora s demokršćanima kancelarke Angele Merkel nagovještaj novih problema u razdoblju dok zemlja čeka novu vladu.
“Nema razloga da bi se lakše disalo nakon rezultata izvanrednog kongresa SPD-a”, upozorio je u ponedjeljak predsjednik Njemačkog udruženja industrije (BDI) Dieter Kempf.

“Glasovanje postavlja nove velike prepreke za postizanje uspješnog ishoda u pregovorima”, poručio je on u razgovoru za njemačku novinsku agenciju Dpa.

Od 642 izaslanika na izvanrednom kongresu SPD-a, održanom u nedjelju u nekadašnjoj njemačkoj prijestolnici Bonnu, samo je njih 56,4 posto poduprlo pokretanje pregovora s Kršćanskim demokratima (CDU) i Kršćansko-socijalnom unijom (CSU) o sastavljanju nove vlade.

Njemačka je sada već bez nove vlade više od četiri mjeseca, što je najdulje razdoblje od Drugog svjetskog rata. Ekonomska politika sada mora zauzeti središnje mjesto u pregovorima za sastavljanje koalicijske vlade, poručio je Kempf. “Buduća vlada mora se više upustiti u ekonomska pitanja”, kazao je čelnik Njemačkog udruženja industrije. Dodao je i da “2018. mora biti godina djelovanja”.

You may also like

0 comments