Ekonomska ljevica mogla bi upropastiti Portugal

“Nerealna” politika vlade koju bi uspostavile lijeve stranke mogla bi prouzročiti “propast Portugala”, upozorio je u ponedjeljak premijer Pedro Passos Coelho, dan uoči najavljenog pada njegove nove manjinske vlade desnice. “Neću pristati na negativnu politiku upropaštavanja Portugala”, rekao je na predstavljanju svog programa u parlamentu.

Premijer je optužio oporbenu ljevicu da želi provesti “kratkoročan i nerealan program koji se temelji na želji za povratkom sveprisutnosti države” i koji će “biti shvaćen kao prijetnja oporavku javnih financija”. Desna koalicija, relativni pobjednik parlamentarnih izbora 4. listopada, ipak je izgubila apsolutnu većinu u parlamentu i nova vlada Passosa Coelha mogla bi pasti već na glasovanju u utorak ako sve lijeve stranke u parlamentu nastupe jedinstveno i odbiju njegov program te ga tako primoraju na ostavku.

Socijalistička stranka, uz potporu stranaka antiliberalne ljevice, rekla je da je spremna sastaviti vladu u koju bi ušle sve stranke ljevice, što nije viđeno od obnove demokracije u Portugalu prije 40 godina, kako bi dokinula politiku proračunske štednje koju je desnica počela provoditi 2011. “Štednja nikad nije bila pitanje izbora, nego nužnost”, istaknuo je Passos Coelho u ponedjeljak, pozivajući na “mudrost i poštovanje žrtve koju su podnijeli Portugalci”. “Razinu mjera štednje određuju konkretne okolnosti u kojima naši vjerovnici ocjenjuju našu sposobnost izvršavanja obveza”, rekao je.

You may also like