Ekonomska aktivnost podigla cijenu nafte

Kontinuirano ograničenje opskrbe

Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 68 dolara, potaknute OECD-ovom prognozom oporavka svjetskog gospodarstva od koronakrize i kontinuiranim ograničenjem opskrbe iz vodećih proizvođača.

Cijena barela na londonskom je tržištu iznosila je 67,86 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 64,52 dolara. Trgovci su se jučerfokusirali na prognozu Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) o oporavku gospodarstva od koronakrize.

Svjetsko gospodarstvo trebalo bi u ovoj godini porasti 5,6 posto a u sljedećoj četiri posto, objavio je OECD jučer u preliminarnim prognozama. Do sada su za ovu godinu predviđali 4,2-postotni rast.

Cijene podupire i odluka vodećih proizvođača predvođenih Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Rusijom da će i u travnju smanjivati proizvodnju u gotovo nepromijenjenom obujmu.

Saudijski ministar vanjskih poslova princ Fajsal bin Farhan Al Saud izjavio je danas da Saudijska Arabija i Rusija žele “poštene” cijene nafte i najavio nastavak suradnje u okviru grupe OPEC+.

U sklopu te suradnje, Saudijska Arabija dobrovoljno se obvezala smanjiti proizvodnju za milijun barela dnevno u veljači i ožujku, ali njezin izvoz, prema podacima dvije kompanije koje su ga pratile, sugerira manji pad u veljači.

Značajniji rast cijena zakočila je smanjena nabava najvećih uvoznika Kine i Indije, s obzirom na trenutno visoke cijene. Dvije zemlje odlučile su pričekati da se na tržište vrate iranski bareli, tumače analitičari.

Kočnica cijenama bio je i skok američkih zaliha sirove nafte u prošlom tjednu, za 12,8 milijuna barela, prema izvorima u trgovini koji se pozivaju na podatke Američkog instituta za naftu (API). Analitičari iz Reutersovom istraživanju očekivali su rast za 800.000 barela.

Službeni podaci američke vlade bit će objavljeni tokom dana. Odvojeno je OPEC na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u utorak iznosila 66,38 dolara, što znači da je pala 1,79 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like

0 comments