Ekonomija bi trpjelo štetu prekidom opskrbe plinom

Analiza ECB-a

Poremećaj u opskrbi plinom izazvao bi šok koji bi smanjio vrijednost robe i usluga proizvedenih u eurozoni, upozorila je u utorak Europska središnja banka (ECB).

Cijene energije dosegnule su rekordne razine, potaknute bojaznima da bi eventualni ruski napad na Ukrajinu doveo do prekida u opskrbi Europe ruskim energentima, budući da je Zapad Moskvi zaprijetio sankcijama koje bi, kako se strahuje, mogle obuhvatiti i naftu i plin.

Rusija opovrgava tvrdnje da priprema invaziju na Ukrajinu, podsjeća Reuters.

Visoke cijene energije smanjit će BDP eurozone u ovoj godini za oko 0,2 posto u odnosu na neutralni scenarij, a najveći utjecaj očekuje se u prvom tromjesečju, procijenio je ECB u članku Ekonomskog biltena, objavljenom u utorak,

Više od 90 posto plina koji eurozona troši dolazi iz uvoza, što znači da bi se pritisak na gospodarstvo pojačao ako ostane bez dijela uvezenog plina, upozorio je ECB.

“Procjenjuje se da bi se bruto dodana vrijednost eurozone smanjila za 0,7 posto zbog izravnih i neizravnih posljedica šoka koji bi u korporativnom sektoru izazvala hipotetska 10-postotna racionalizacija potrošnje plina”, izračunali su u banci.

Stvarni pad mogao bi biti još i veći, budući da u izračune nije uključen učinak promjena cijena energije, naglašavaju.

Najteže bi posljedice u takvom scenariju doživjele Austrija i Slovačka, a među industrijskim sektorima najviše bi vjerojatno trpio sektor osnovnih metala, procjenjuje ECB.

You may also like