Eko-udruge u subotu su pozdravile mogućnost odustajanja od gradnje termoelektrane (TE) na ugljen Plomin C, a što je najavio novi ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović.

Ministar Dobrović izjavio je kako je posve logično i za očekivati da će nova energetska strategija odustati od izgradnje termoelektrane na ugljen Plomin C. “Ako Vlada donese zaista konačnu odluku o odustajanju od Plomina C, to će biti izvrsna vijest i za zaštitu okoliša i za energetski sektor u Hrvatskoj”, izjavio je Hini predsjednik najveće hrvatske udruge za zaštitu okoliša “Zelene akcije” Bernard Ivčić.

Rekao je da konačna odluka o odustajanju još nije donesena, ali i da su se posljednjih dana u medijima pojavile i informacije da će Vlada s japanskom kompanijom Marubeni i dalje pokušati pregovarati oko sklapanja ugovora, pa zbog toga misli da je još prerano za slavlje. “Ako će se prilikom analize o potrebi gradnje Plomina C uzimati u obzir zaista stručni argumenti, ako neće biti pogodovanja bilo kojem investitoru – japanskoj kompaniji Marubeni koja je pobjedila na natječaju za izgradnju Plomina C ili nekome drugome – uvjeren sam da je odluka o odustajanju jedina moguća”, poručio je Ivčić.

Za izjave ministra Dobrovića kazao je kako ohrabruju, kako o Plominu C, tako i o sustavu gospodarenja otpadom, cirkularnoj ekonomiji. “Stavovi i najave ministra vezani i uz gospodarenje otpadom su vrlo dobri i u skladu sa stavovima Zelene akcije, te se nadamo da će Dobrović utjecati i na odustajanje od Plomina C te od bušenja Jadrana zbog nafte. Ali, trebamo još pričekati da se na razini cijele Vlade ove najave realiziraju”, poručio je Ivčić.

Podsjetio je i kako u Hrvatskoj trenutno traje javna rasprava za bušenje nafte u podmorju Crne Gore, pa se nadaju da će se i tu hrvatsko Ministarstvo zaštite okoliša i prirode postaviti odlučno i tražiti od kolega u Crnoj Gori da od tog projekta odustanu.

Ekološki aktivist Vjeran Piršić ocijenio je kako je ministar Dobrović najbolje što se moglo dogoditi okolišu u Hrvatskoj. Za mogućnost odustajanja od gradnje TE Plomin C rekao je kako je to “konačno kraj ove cijele epopeje”. “Po svim nama dostupnim informacijama, u Bruxellesu je održan sastanak na kojemu su predstavnici Europske komisije veoma jasno i eksplicitno rekli predstavnicima Vlade RH da neće dopustiti potpisivanje sporazuma s Marubenijem, jer je to zapravo izuzetno povlašteni ugovor”, izjavio je Piršić.

Kazao je kako je “pravo pitanje zašto je Republika Hrvatska spremna, to jest bivši ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, potpisati otkup struje po 85 eura megavatsat”. To je duplo više od tržišne cijene, s japanskom kompanijom Marubeni, koja je na stranicama FBI kao visoko korumpirana kompanija. Pa tko je tu lud?”, istaknuo je.

Piršić je poručio kako je sada došlo pravo vrijeme da se Hrvatska konačno premreži s energetskim zadrugama, kao što je to na otoku Krku i u Kaštelima. “Da mi obični, mali ljudi, posebno proizvođači električne energije na našim krovovima, napravimo ono što su napravile Danska, Njemačka, Nizozemska i druge razumne zemlje. Da Hrvatska napravi sustavnu višedesetljetnu tranziciju u postfosilno društvo, pri čemu će snažno razviti svoje gospodarstvo kao Njemačka i pritom će profit ostajati malim ljudima koji će biti proizvođači energije, ne samo potrošači, a ne samo velikim kompanijama”, istaknuo je Piršić.

Related Posts