EK uskoro o istrazi o poreznim oazama

Europska komisija u srijedu bi trebala objaviti prve nalaze istrage koje je provela temeljem sumnji u sklopljene nezakonite porezne aranžmane između nekih država-članica i multinacionalnih kompanija, kazali su izvori koji su željeli ostati neimenovani.

Metode izračuna poreza na korporativnu dobit kojima su se služile pojedine članice možda su rezultirale preniskom procjenom oporezive dobiti i kompanijama su omogućile nepoštenu prednost u odnosu na konkurenciju, poručili su iz Bruxellesa. Komisija je prije više od godinu dana pokrenula istrage o poreznim aranžmanima koje je Irska odobrila američkom tehnološkom divu Appleu, Nizozemska američkom lancu kafića Starbucks, te Luksemburg online trgovcu Amazonu i financijskom ogranku talijanskog proizvođača automobila Fiata. Još nije poznato nalaze kojih će istraga EK sutra objaviti.

Komisija je naknadno bila proširila istragu, zatraživši od svih 28 zemalja članica da dostave popis svih kompanije kojima su porezne vlasti omogućile posebni tretman po pitanju plaćanja poreza u razdoblju od 2010. do 2013. godine. Hrvatska je zajedno s Grčkom, Bugarskom, Latvijom i Slovenijom izuzeta od daljnje istrage dok 21 zemlja – uključujući Njemačku i Francusku – mora dostaviti dodatne informacije o poreznim aranžmanima sklopljenim s kompanijama.

Bude li utvrđeno da neki od njih nije u skladu propisima EU-a, Komisija će naložiti vladi da zatraži povrat novac od kompanije kojoj je osigurala poseban tretman. Premda je oporezivanje u EU obično nacionalno pitanje, u Komisiji vjeruju da imaju pravo intervenirati u tim slučajevima zato što takvi porezni aranžmani mogu predstavljati državnu pomoć. Irski ministar financija Michael Noonan izjavio je ovog mjeseca da će njegova zemlja podnijeti žalbu pred najvišom sudskom instancom u EU bude li njihov porezni aranžman s Appleom doveden u pitanje. Noonan je kazao da je irskoj vladi rečeno da će nalazi istrage biti objavljeni do Božića.

You may also like