Home Ekonomija EK: Sustav oporezivanja multinacionalnih kompanija u Belgiji je nezakonit

EK: Sustav oporezivanja multinacionalnih kompanija u Belgiji je nezakonit

by Agencije

Europska komisija je u ponedjeljak zaključila da belgijski porezni sustav, koji je multinacionalnim kompanijama osiguravao znatne porezne olakšice, predstavlja nezakonitu državnu pomoć i stoga će 35 multinacionalnih tvrtki morati vratiti oko 700 milijuna eura u belgijski proračun. Komisija nije objavila imena multinacionalnih kompanija koje su profitirale tim sustavom, ističući da je na belgijskim vlastima da to objave.

Belgijski sustav oporezivanja “viška dobiti”, koji se primjenjuje od 2005. godine omogućava pojedinim multinacionalnim kompanijama da plate znatno manji porez, jer im je porezna osnovica smanjena između 50 i 90 posto. Sustav funkcionira na način da se stvarno zabilježena dobit multinacionalnog poduzeća uspoređuje se s hipotetskom prosječnom dobiti koju bi to poduzeće ostvarilo da nije dio multinacionalne kompanije, nego da je samostalno belgijsko poduzeće. Belgijske porezne vlasti navodnu razliku u dobiti smatraju „viškom dobiti” te se porezna osnovica multinacionalnog poduzeća razmjerno smanjuje. To se temelji na pretpostavci da multinacionalna poduzeća ostvaruju “višak dobiti ” zato jer pripadaju multinacionalnoj grupi, primjerice zbog sinergija, ekonomije razmjera, ugleda, mreža klijenata i dobavljača ili pristupa novim tržištima.

U praksi je stvarno zabilježena dobit predmetnih poduzeća obično smanjivana za više od 50 posto, a u nekim slučajevima i za 90 posto. “Belgija je određenom broju multinacionalnih poduzeća dala znatne porezne povlastice kojima se krše pravila EU-a o državnim potporama. Time se narušava tržišno natjecanje na temelju zasluga tako što se manje konkurente, koji nisu multinacionalna poduzeća, stavlja u neravnopravan položaj”, izjavila je povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager. “Mnogo je zakonitih načina na koje države članice EU-a mogu subvencionirati ulaganja i mnogo je dobrih razloga za ulaganja u EU. Međutim, ako država članica nekim multinacionalnim poduzećima daje nezakonite porezne povlastice kojima im se omogućuje izbjegavanje plaćanja poreza na većinu njihove stvarne dobiti, time ona ozbiljno šteti poštenom tržišnom natjecanju u EU-u, što u konačnici šteti građanima EU-a”, dodala je Vestager.

Sustav oporezivanja „viška dobiti” porezne su vlasti promovirale pod sloganom “Samo u Belgiji”. Njime su korist ostvarile samo određene multinacionalne grupe koje su dobile porezno rješenje na temelju tog sustava, dok samostalna poduzeća (tj. poduzeća koja nisu dio grupe) aktivna isključivo u Belgiji nisu mogla ostvariti slične koristi. Tim se sustavom vrlo ozbiljno narušava tržišno natjecanje unutar jedinstvenog tržišta EU-a te utječe na širok spektar gospodarskih sektora. Odlukom Komisije od Belgije se zahtijeva da i u budućnosti prestane primjenjivati sustav „viška dobiti”. Osim toga, kako bi se uklonila nepoštena prednost koju su ostvarili korisnici tog sustava i kako bi se ponovno uspostavilo pravedno tržišno natjecanje, Belgija sada mora osigurati povrat punog iznosa neplaćenog poreza od najmanje 35 multinacionalnih poduzeća koja su ostvarila korist od tog nezakonitog sustava. Belgijska porezna tijela sada moraju utvrditi koja su poduzeća zaista nezakonitim sustavom oporezivanja ostvarila korist te koji su točni iznosi poreza koje svako poduzeće mora vratiti. Komisija procjenjuje da se radi o ukupnom iznosu od približno 700 milijuna EUR.

Povjerenica Vestager je najavila da Komisija sada namjerava pokrenuti novi paket inicijativa radi suzbijanja izbjegavanja plaćanja poreza na dobit poduzeća unutar EU-a i diljem svijeta. Prijedlozi će se temeljiti na jednostavnom načelu da sva poduzeća, mala i velika, moraju plaćati porez tamo gdje ostvaruju dobit. Tim paketom, koji će biti predstavljen 27. siječnja, utvrdit će se i usklađen pristup na razini EU-a za provedbu standarda dobrog poreznog upravljanja na međunarodnoj razini.

Related Posts