Europska komisija predložila je u srijedu da se kratkoročno financiranje Grčke u visini od sedam milijardi eura osigura iz Europskog mehanizma za financijsku stabilnost (EFSM), za koji je jamči europski proračun, unatoč protivljenju nekih zemalja koje nisu članice eurozone. Zajam od sedam milijardi eura dao bi se na rok od tri mjeseca i Grčka bi ga trebala vratiti kada se dogovori treći program financijske pomoći iz Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM).

Potpredsjednik Europske komisije zadužen za euro i socijalni dijalog Valdis Dombrovskis izjavio je u srijedu na konferenciji za novinare da nema puno raspoloživih opcija kako osigurati hitne financijske potrebe Grčke dok se ne ispregovara treći program financijske pomoći iz ESM-a, fonda koji je uspostavljen za pomoć zemljama eurozone u poteškoćama. “Preostale su samo dvije opcije – bilateralni zajmovi ili EFSM. Što se tiče bilateralnih zajmova to nema nikakve velike šanse da uspije i stoga je zapravo preostala samo jedna opcija, EFSM”.

EFSM je mehanizam uspostavljen 2010. za financijsku potporu zemljama članicama Europske unije. Taj mehanizam predviđa da Komisija može na financijskim tržištima posuditi do 60 milijardi eura u ime Europske unije, uz implicitno jamstvo iz europskog proračuna. Budući da EU ima najveći kreditni rejting AAA, Komisija se može jeftinije zadužiti od neke zemlje u poteškoćama. Komisija onda taj posuđeni novac prosljeđuje zemlji članici koja je zatražila potporu. Troškove servisiranja duga snosi zemlja korisnica, dok za proračun EU-a nema troškova.

Taj je mehanizam korišten za potporu Irskoj i Portugalu, ali je dogovoreno da se više neće koristiti nakon što je uspostavljen prvo privremeni fond za eurozonu EFSF, a onda i trajni ESM. Velika Britanija, Hrvatska i Češka su u utorak na sastanku ministara financija jasno izrazili stajalište da ne podupiru ideju da se EFSM koristi za privremeno financiranje Grčke, a rezerve su izrazile Švedska i Danska. “Postoji zabrinutost kod zemalja nečlanica eurozone. Mi stoga radimo kako bismo pronašli način da zaštitimo te zemlje od negativnih financijskih posljedica, ako se dug ne bi vraćao”, rekao je Dombrovskis.

Za odluku o korištenju EFSM nije potreban konsenzus, nego se odlučuje kvalificiranom većinom.

Čelnici eurozone postigli su u ponedjeljak nakon maratonskog summita dogovor o uvjetima za početak pregovora s Grčkom o trećem programu pomoći za sljedeće tri godine tijekom kojih bi Grčka dobila između 82 i 86 milijardi eura. Međutim, to ne rješava hitne financijske potrebe Grčke, koja već u nekoliko sljedećih dana treba osigurati sedam milijardi eura. Do 5. kolovoza Grčkoj će trebati dodatnih pet milijardi eura, što u sadašnjem prijedlogu Komisije nije uzeto u obzir, očito očekujući da se relativno brzo može dogovoriti program u okviru ESM-a. Prijedlog Komisije upućen je Vijeću Europske unije, koje pisanom procedurom treba donijeti odluku u sljedeća dva, tri dana.

Related Posts