Home Ekonomija EK odobrila energetsko poslovanje GE

EK odobrila energetsko poslovanje GE

by Agencije

Europska komisija odobrila je u utorak prodaju Alstomovog energetskog odjela američkom General Electricu (GE), uz uvjet da francuska tvrtka proda dio poslovanja kako ta transakcija ne bi u konačnici suzila izbor za potrošače i povećala troškove.

Komisija je pokrenula istragu te transakcije temeljem bojazni da će ograničiti konkurenciju na tržištu plinskih turbina. Spajanjem će se udružiti dva od tri vodeća konkurenta na tržištu plinskih turbina i riskira se gubitak važnog inovatora, potvrdili su jučer u Bruxellesu. Stoga su odlučili uvjetovati tu tranasakciju Alstomovom prodajom poslovanja s plinskim turbinama talijanskoj kompaniji Ansaldo Energia, u kojoj kineski Shanghai Electric Corporation ima 40-postotni udio.

Time će zajamčiti da europske tvrtke i potrošači i dalje uživaju blagodati tehnologije koju je razvio Alstom, istaknula je u priopćenju europska povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager. “Razvijena tehnologija plinskih turbina ključna je za suočavanje s izazovima klimatskih promjena i za modernizaciju opskrbe energijom”, dodala je Vestager, proglasivši je “najučinkovitijim, najčišćim i najfleksibilnijim” oblikom proizvodnje energije iz fosilnih goriva.

U Bruxellesu ne očekuju nikakve probleme vezano za opremu koja se koristi za proizvodnju energije u nuklearnim, termalnim elektranama na ugljen, hidroelektranama odnosno vjetroelektranama odnosno za prijenos električne struje. GE je multinacionalni konglomerat aktivan u sektorima energije, zrakoplovstva, zdravstva i prometa, dok je Alstom najpoznatiji po proizvodnji TGV vlaka velike brzine.

Related Posts