EK je predložila proračun EU-a za sljedeću godinu

Europska komisija je u utorak predložila proračun EU-a za sljedeću godinu u iznosu u 161 milijardu eura u obvezama i 145 milijardi eura u plaćanjima.

Europski proračun se iskazuje u dvije stavke – obveze su sredstva koja su u određenoj godini namijenjena za financiranje projekata, a plaćanje su stvarni iznosi koji su doista isplaćeni u toj godini. Obveze su uvijek veće od plaćanja, jer provedba projekata koji se financiraju iz europskog proračuna redoviti traje više godina.

U odnosu na prošlu godinu, predloženi proračun u obvezama veći je za 1,4 posto, a u plaćanjima za 8,1 posto.

Povećanje od 8,1 posto u plaćanjima Komisija objašnjava time što će se sljedeće godine ubrzati provedba programa koji se financiraju iz strukturnih i investicijskih fondova, koji se obično na početku sedmogodišnjeg programskog razdoblja nešto sporije provode.

Najveće stavke u proračunu su kao i obično poljoprivreda i strukturni i investicijski fondovi.

Za strukturne i investicijske fondove, iz kojih se financiraju projekti u manje razvijenim područjima, u nacrtu proračuna za 2018. namijenjeno je 55,4 milijarde eura, a za poljoprivredu gotovo 59,6 milijardi eura.

Za Inicijativu za zapošljavanje mladih Komisija predlaže dodatnih  1,2 milijarde eura za razdoblje 2017-2020, od kojih je 233 milijuna eura uključeno u nacrt proračuna za 2018, a 500 milijuna za predloženu izmjenu ovogodišnjeg proračuna.

Za programe u području obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sport, namijeneno je  2,3 milijarde eura, 9,5 posto više nego za 2017.

Za Europske snage solidarnosti,  koje nude mogućnosti za volontiranje, pripravništvo i zapošljavanje u trajanju od 2 do 12 mjeseci, čime se potiče solidarnost u zajednicama diljem Europe, Komisija predlaže 89 milijuna eura za 2018. godinu, a ukupno za razdoblje 2018-2020. 342 milijuna eura. To bi omogućilo da do 2020. u Europskim snagama solidarnosti sudjeluje oko sto tisuća mladih Europljana.

Za područje migracija i sigurnosti u nacrtu proračuna za 2018. predviđena je 4,1 milijarda eura, čime ukupno financiranje EU-a za migracije i sigurnost u razdoblju 2015. – 2018. dostiže dosad nezabilježen iznos od 22 milijarde eura.

Za financiranje zajedničkih istraživanja inovativnih tehnologija i proizvoda u području obrane u razdoblju 2017-2019. namijenjeno je 90 milijuna eura.

Prijedlog proračuna upućuje se Vijeću EU-a, to jest zemljama članicama i Europskom parlamentu, koji zajednički donose proračun. Uobičajeno je da Vijeće traže manje iznose u odnosu na prijedlog Komisije, dok Parlament uvijek traži više.

You may also like

0 comments