EIB dao kredit za Trans-jadranski naftovod

Europska investicijska banka (EIB) odobrila je 1,5 milijarde eura vrijedan kredit za gradnju Trans-jadranskog plinovoda (TAP), koji je dio 40 milijardi USD vrijednog projekta koji će u Europu do 2020. donijeti 16 milijardi m3 plina iz kaspijske regije.
Plin potječe iz polja Shah Deniz 2 u Azerbajdžanu a do Europe će doći preko Turske do Grčke, Albanije i Italije, a plinovod u dužini 3.500 km je nazvan Južni plinski koridor. Od prije spomenutih količina 10 milijardi m3 plina ići će do Italije, a za Hrvatsku je ovaj projekt bitan jer bi se na TAP trebao nastaviti plinovod IAP koji bi se između 2022. i 2025.. trebao spojiti na Plinacrov magistralni plinovod te u ove predjele isporučiti pet milijardi m3 plina.

U Crnoj Gori danas će se održati sastanak predstavnika zemalja članica kroz koje bi plinovod trebao proći – Albanije, Crne Gore, Hrvatske i BiH, koje bi u bliskoj budućnosti trebale osnovati i tvrtku za razvoj projekta, kako bi se apliciralo za financiranje. Projekt IAP ima podršku EU, a već je napravljena i studija izvodljivosti za projekt financirana iz EU sredstava. Očekuje se da će kaspijski plin Europi biti itekako potreban jer rezerve plina padaju a europska ovisnost o ruskom plinu raste. Tome će pridonijeti i dva plinska projekta koje Gazprom razvija – Sjeverni tok 2 i Turski tok, koji bi Europu mogli preplaviti plinom.

You may also like