EIB će razvijati infrastrukturu na području zdravstva i obrazovanja

Europska investicijska banka (EIB) organizirala je u četvrtak konferenciju posvećenu društvenoj infrastrukturi na području zdravstva i obrazovanja na kojem su sudjelovali predstavnici i stručnjaci iz državnih tijela, gospodarstva i civilnog društva iz zemlje i inozemstva u području zdravstva i obrazovanja, a poseban je naglasak stavljen na razvoj i obnovu infrastrukture.

U širem smislu, konferencija je bila okrenuta prevladavanju postojećih izazova poput proračunskih ograničenja i migracijskih pritisaka u Hrvatskoj i susjednim zemljama, jer se radi o problemima na koje često treba odgovoriti zajedničkim djelovanjem na raznim razinama, navode organizatori.

Miguel Morgado, direktor Odjela za Jadran u EIB-u, ocijenio je kako su kvalitetne usluge na području zdravstva i obrazovanja presudne za blagostanje građana i podizanje standarda njihovog svakodnevnog života. Naglasio je važnost ulaganja u infrastrukturu, inovacije i medicinsku edukaciju dodavši da je naša dužnost ih promovirati. Naveo je mnoge primjere u Hrvatskoj i Sloveniji kao i zemljama Balkana u kojima je EIB uložio novac u razne medicinske ustanove. Pohvalio je rad Hrvatske banke za obnovu i razvoj za koji je rekao da je partner EIB-u.

Gunnar Muent, voditelj odjela za inovacije i konkuretnost EIB-a kazao je da u zemljama EU velik dio proračuna i BDP-a odlazi na socijalne programe. Naglasio je i da su potrebna velika izdvajanja za zdravstvo i obrazovanje i zbog činjenice da je demografska slika Europe takva da je stanovništvo sve starije i da su mu potrebni razni socijalni, zdravstveni ali i programi edukacija. Ocijenio je da to nije trošenje novca već investiranje u društvo i budućnost. Na skupu su održana i razna stručna predavanja i panel rasprave na području ulaganja u infrastrukturu, zdravstvo i obrazovanje te su prikazane mogućnosti investicija EIB-a na tom području.

You may also like

0 comments