EIB će financirati solarne elektrane u Španjolskoj

COP25
Europska investicijska banka (EIB) na konferenciji COP25 u Madridu potpisala je s poduzećem IM2 Energía Solar sporazum o financiranju vrijedan 26 milijuna eura na izgradnju 15 novih solarnih elektrana u Španjolskoj. Financiranje EIB-a osigurano je Planom ulaganja Europskog fonda za strateška ulaganja.

Projekt pod nazivom „Solar Storm 200” ima potencijal za proizvodnju 218 megavata zelene energije te će stvoriti 400 novih radnih mjesta u fazi izgradnje, kao i zaposliti dodatnih 20 stalnih zaposlenika. Solarne elektrane izgrađivat će se u Andaluziji, u području Valencije, Murciji i Estremaduri.

Potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis, zadužen za gospodarstvo u interesu građana, izjavio je: Ulaganje u obnovljive izvore energije ključan je element za postizanje ciljeva Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama i postizanje klimatske neutralnosti do 2050. Zadovoljstvo mi je biti u Madridu tijekom konferencije COP25 u sklopu koje je Europska investicijska banka potpisala sporazum u okviru Plana ulaganja za Europu na temelju kojega će se financirati 15 novih solarnih elektrana u Španjolskoj. Time će se ne samo osigurati novi izvori čiste energije, već i otvoriti nova radna mjesta.

Priopćenje za medije dostupno je ovdje. Od studenoga 2019. u okviru Plana ulaganja već je mobilizirano 450,6 milijardi eura za ulaganja diljem EU-a, uključujući 49,5 milijardi eura u Španjolskoj, te je podržano više od milijun novoosnovanih poduzeća te malih i srednjih poduzeća. Ulaganja sufinancirana iz EFSU-a povećala su bruto domaći proizvod EU-a za 0,9 % i stvorila 1,1 milijun radnih mjesta u odnosu na ishodišni scenarij. Planom ulaganja do 2022. BDP EU-a povećat će se za 1,8 % i stvoriti 1,7 milijun radnih mjesta.

You may also like