Egipćani imaju samo jednog kandidata na izborima

Dok se približava krajnji rok za prijavu kandidata, vrlo je izvjesno da će aktualni egipatski predsjednik Abdel Fatah al Sisi biti jedini kandidat na predsjedničkim izborima nakon što se iz utrke povuklo više kandidata ili im je zabranjeno kandidiranje, piše agencija dpa.
Krajnji rok za prijavu je ponedjeljak u 14,00 sati po lokalnom vremenu. Izbori će se održati 26. ožujka i trajat će tri dana.

U subotu je najstarija egipatska liberalna stranka Al-Wafd odlučila ne dopustiti svojem čelniku da se kandidira za predsjednika države.

Al-Wafd je ranije najavio da će poduprijeti Al-Sisija i njegov drugi mandat na toj dužnosti.

Po svemu sudeći bit će to kandidacijska utrka jednog čovjeka, poput predsjedničkih izbora koji su se održavali u vrijeme prije pobune iz 2011., nakon čega je s vlasti svrgnut dugogodišnji autokrat, predsjednik Hosni Mubarak.

Trenutačna situacija, kažu analitičari, upućuje na mogućnost vrlo slabe izlaznosti građana na izbore.

Prošli je tjedan generalu Samiju Ananu, bivšem zapovjedniku vrhovnog stožera oružanih snaga, koji je najavio kandidaturu na predsjedničkim izborima kako bi “spasio Egipat od pogrešnih politika”, zabranjeno sudjelovanje pošto je vojska pokrenula istragu o kršenju vojnih pravila po kojima vojni časnici ne smiju sudjelovati u utrci.

Kandidaturu su povukla još trojica kandidata.

Al-Sisi, bivši zapovjednik oružanih snaga na vlast je došao 2014., godinu dana nakon što je svrgnuo s vlasti prvoga demokratski izabranog, ali otvoreno proislamski orijentiranog predsjednika Mohameda Morsija. On je na vlast došao nakon tridesetgodišnje vladavine Hosnija Mubaraka. (Agencije)

You may also like

0 comments