Egipatski New deal

Kairo – Egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi otkrio je mega projekt koji bi trebao poboljšati život stanovnika Kaira, a ambicioznost projekta uspoređuje se s drevnim egipatskim piramidama.
Nova egipatska prijestolnica bit će izgrađena istočno od Kaira, imat će zračnu luku veću od londonskog Heathrowa, zgradu više od Eiffelovog tornja i više od 10.000 kilometara avenija i ulica. Među povodima za izgradnju nove metropole su loša infrastruktura i prometni kaos u Kairu u kojemu živi i radi 18 milijuna ljudi. Plan nove prijestolnice, koja bi trebala biti izgrađena u roku od sedam godina, predstavljen je prošloga tjedna na gospodarskom summitu u Sharm El-Sheikhu gdje je al-Sisi pozvao strane investitore da pomognu u obnovi Egipta nakon nemira izazvanih pobunom 2011.

Međutim, nisu svi pozdravili ovaj mega projekt. Stanovnici Kaira dovode u pitanje potrebu zamjene svoje tisuću godina stare prijestolnice sjajnim novim gradom koji će se, ako se ikada uzdigne iz obližnje pustinje, jako oslanjati na investicije zemalja u Perzijskom zaljevu. Nova prijestolnica bi se trebala prostirati na 700 četvornih kilometara, što je otprilike veličina Singapura, imati 1,1 milijun domova i stvoriti 1,75 milijuna radnih mjesta, navodi se na internetskoj stranici na kojoj se promovira taj projekt (www.thecapitalcairo.com).

Za njezin završetak trebat će 300 milijardi dolara, rekao je Mohamed Al-Abbar, tajkun iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koji je pomogao u izgradnji nebodera Burj Khalife u Dubaiju. Da bi se mogle pojmiti razmjere projekta, CIA-in priručnik kaže da je ukupni bruto domaći proizvod Egipta u 2013. bio 262 milijarde dolara.

Samo početna faza izgradnje staje 45 milijardi dolara. Vlasti su obećale da će započeti s radovima u roku od nekoliko tjedana, a Sisi želi brze rezultate.

You may also like