Egipat povećava izlaznost na izbore

Radni dan u Egiptu bit će skraćen u ponedjeljak jer vlada pokušava potaknuti veći odaziv drugog dana prvih parlamentarnih izbora u zemlji u više od tri godine. Promatrači i lokalni mediji izvijestili su o slabom odazivu tijekom prvog dana glasovanja u nedjelju. Dužnosnici se nadaju da će skraćeni radni dan spriječiti da se to ponovi u ponedjeljak, kada su ponovno otvorena  birališta u 14 od 27 egipatskih pokrajina (muhafazata).

Očekuje se da će na ovim izborima, prvim otkako je vojska 2013. kojoj je tada bio na čelu sadašnji predsjednik svrgnula s vlasti islamističkog predsjednika Mohameda Mursija nakon uličnih prosvjeda protiv njegove vlasti, pobjedu odnijeti kandidati koji podržavaju predsjednika Abdela Fataha al-Sisija. Mursijevo Muslimansko bratstvo sada je zakonom zabranjeno u Egiptu. Državne i privatne televizijske postaje odane vladi u nedjelju navečer su pojačale svoje pozive biračima da izađu na izbore.

Međutim, islamističke strane su pozvale svoje pristaše da bojkotiraju izbore, ustvrdivši da su nedemokratski. Oko 27,4 milijuna Egipćana ima pravo glasa u prvom krugu izbora koji završava u ponedjeljak navečer. Druga faza izbora bi trebala početi idućeg mjeseca.

You may also like