Egipat počinio ratni zločin na Sinaju?

Human Rights Watch
Egipatske sigurnosne snage počinile su masovna zlostavljanja civila na pobunjenom sjeveru Sinajskog poluotoka, od kojih se neka mogu smatrati ratnim zločinima, poručili su utorak iz organizacije Human Rights Watch (HRW), pozvavši ostale nacije da obustave vojnu pomoć.

Egipatske kopnene i zračne snage godinama se bore protiv islamističkih pobunjenika na Sinaju u sukobu potaknutom općim stanjem na Bliskom istoku i dugotrajnim državnim zanemarivanjem i ugnjetavanjem siromašnih i izoliranih regija, kaže HRW.

U izvješću te organizacije sigurnosne snage se optužuje za proizvoljna uhićenja, uključivo i djece, za nestanke, mučenja, izvansudska uhićenja, kolektivne kazne i prisilno iseljavanje. Iako Egipatska vlada nije za sada reagirala, u prošlosti su za optužbe za kršenje ljudskih prava rekli kako su za obuzdavanje Islamske države i drugih džihadista na teritoriju Egipta bile potrebne oštre sigurnosne mjere.

Iz organizacije Human Rights Watch, koja ima sjedište u New Yorku, rekli su kako se njihovo izvješće od 134 stranice temelji na istraživanju provedenom od 2016. do 2018., intervjuima s 54 stanovnika sjevernog Sinaja i bivšim dužnosnicima vlade i vojske, te službenim izjavama i satelitskim snimkama.

Promatrači su zabilježili 50 proizvoljnih uhićenja stanovnika, uključujući 39 slučajeva u kojima su pritvorenici držani u izolaciji i na tajnim lokacijama. Neki od njih umrli su u pritvoru zbog zlostavljanja i nedostatka medicinske njege, tvrde iz HRW-a, citirajući bivše pritvorenike. U izvješću se također navodi 14 slučajeva izvansudskih ubojstava pritvorenika.

Glasnogovornik vojske i egipatske državne službe za informiranje rekao je kako neće odgovoriti na optužbe prije nego što vide izvješće. Glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova također zasad nije imao komentara. Sukob na Sinaju eskalirao je nakon što je vojska 2013. s vlasti svrgnula predsjednika Mohameda Mursija, pripadnika organizacije Muslimansko bratstvo.

You may also like

0 comments