Egipat glasuje na neslobodnim izborima, glavna oporbena stranka je zabranjena

Egipćani u nedjelju glasaju u drugome, završnom krugu parlamentarnih izbora koji trebaju nakon trogodišnje stanke, vratiti parlametnarni život toj zemlji potresanoj političkim nemirima i smjenama vlasti od 2011. Predsjednik Abdel Fatah al-Sisi pozdravio je izbore kao prekretnicu na putu kojim je vojska povela zemlju u demokraciju. No u prvome krugu u listopadu odziv je bio vrlo nizak, 21,71 posto i uvjerljivo su najviše glasova dobili Sisi i njemu odani kandidati.

Birači, koji se nisu odazvali pozivu na birališta, tvrde da nema pravog izbora jer je isključeno Muslimansko bratstvo, glavna oporbena stranka u zemlji.  Egipat je zadnji put birao parlament u prosincu 2011., na prvim slobodnim izborima nakon što su 30-godišnju vladavinu predsjednika Hosnija Mubaraka okončali masovni prosvjedi. Tada se u dugim redovima čekalo pred biralištima, mladi su bili oduševljeni, a Muslimansko bratstvo osvojilo je više od polovicu zastupničkih mjesta. Sud je raspustio parlament sredinom 2012., a godinu dana poslije Sisi, tada glavni vojni zapovjednik, uklonio je s vlasti predsjednika Muhameda Mursija koji je potekao iz Bratstva, što je provedeno također masovnim prosvjedima. Najstarija egipatska islamistička formacija zatim je stavljena izvan zakona i proglašena terorističkom organizacijom.

Više od 1400 njezinih pristaša, uglavnom u Kairu je ubijeno, a više 15.000 članova ili simpatizera završilo je u zatvoru. Stotine među njima osuđene su na smrt, među njima i Mursi i vodstvo bratstva na ekspeditivno održanim masovnim suđenjima koje su oštro kritizirali Ujedinjeni narodi.  Nakon svrgnuća Mursija, al-Sisi je obećao da će vojska provesti politički proces i brzo održati parlamentarne izbore. Umjesto toga Sisi je održao predsjedničke izbore 2014., a parlamentarni će biti dovršeni tek u studenome 2015.  Novi parlament treba imati 568 zastupnika, od kojih se 448 bira pojedinačno, 120 putem lista , a sam predsjednik Sisi može imenovati 28 zastupnika. No analitičari tvrde da su izbori već unaprijed određeni i gotovo svi “neovisni” kandidati prisegnuli su na vjernost Sisiju te će parlament biti tek ustanova za potvrđivanje njegovih odluka. “Iz ljubavi prema Egiptu”, lojalistički izborni savez kojemu je na čelu bivši časnik obavještajne službe Sameh Seif Eljazal osvojio je svih 60 mjesta na bazi lista u prvome krugu i očekuje se da će osvojiti i preostalih 60 u nedjelju.

Kritičari tvrde da liste nude brojna imena, ali da istinskog izbora zapravo nema. Liste stranaka socijalista i liberala, koje su trebale ponuditi mogućnost pravog izbora, povukle su se i ostavile slobodan prostor Sisijevim pristašama, ljudima iz Mubarakova doba, visokim pokrajinskim dužnosnicima i poslovnim ljudima.  Ravnodušnost birača prema izlasku na birališta pokazuje da je Egipat razočaran politikom i umoran od turbulentnih godina. Od 2011. Egipćani su glasali dvaput na predsjedničkim izborima i dvaput na parlamentarnim te triput na referendumima o ustavu.  Na izborne rezultate uobičajeno se čeka i nekoliko tjedana zbog čestih potreba ponavljanja izbora u pojedinim izbornim jedinicama.

You may also like