ECB uvodi strože standarde za kreditiranje poduzeća

Banke u eurozoni spremaju se postrožiti standarde kreditiranja poduzeća u zadnjem ovogodišnjem tromjesečju zbog pojačanog opreza u pogledu rizika i pritiska niskih kamatnih stopa na zaradu, pokazalo je u utorak istraživanje Europske središnje banke (ECB).

U trećem tromjesečju udio banaka koje su postrožile standarde za dodjelu kredita poduzećima izjednačio se s udjelom onih koje su ih ublažile, pokazuje tromjesečno istraživanje središnje monetarne institucije eurozone. Time banke prvi puta u nešto više od dvije godine nisu ublažile standarde za kreditiranje poduzeća, napominju u ECB-u. Standardi za stambeno kreditiranje kućanstava dodatno su pak ublaženi kao i oni za dodjelu potrošačkih i ostalih kredita kućanstvima, utvrdili su u ECB-u.

Pritisak konkurencije bio je glavni razlog za ublažavanje standarda za kredite poduzećima i kućanstvima. Slijedi ublažena percepcija rizika dok su bankovni troškovi financiranja i spremnost na toleriranje rizika bili neutralni, pokazuje istraživanje. U četvrtom tromjesečju banke očekuju da će neto postrožiti standarde za kreditiranje poduzeća. Standardi za stambene kredite kućanstvima trebali bi pak biti ponovo ublaženi dok bi oni za potrošačko kreditiranje trebali ostati više-manje nepromijenjeni.

Potražnja za kreditima u trećem je tromjesečju ponovo porasla, navode banke obuhvaćene istraživanjem, pri čemu su poduzećima poticaji za uzimanje novih kredita bili općenito niska razina kamatnih stopa i aktivnosti spajanja i preuzimanja. Potražnju kućanstava ponovo su pak poduprle niske kamatne stope, kontinuirano povoljni izgledi za tržište nekretnina i povjerenje potrošača, navodi ECB u priopćenju.

U četvrtom tromjesečju banke očekuju daljnji rast potražnje poduzeća i građana za kreditima, iako nešto blaži nego u razdoblju od srpnja do rujna. ECB-ova negativna kamatna stopa na depozite komercijalnih banaka ponovo je u trećem tromjesečju pozitivno utjecala na obujam kreditiranja. Prigušila je pak kreditne marže i neto prihode banaka od kamata, utvrdili su u ECB-u.

You may also like

0 comments