Home Ekonomija ECB u velikom gubitku zbog troškova kamata

ECB u velikom gubitku zbog troškova kamata

by Energypress.net

Rezultati za 2023. godinu

Europska središnja banka (ECB) izvijestila je u četvrtak da je u 2023. godini poslovala s najvećim gubitkom otkada je osnovana i upozorila da bi zbog troškova kamata mogla nanizati minuse i u idućim godinama.
ECB-ov gubitak iznosio je lani 7,9 milijardi eura. Kada se uračunaju rezervacije za financijske rizike, gubitak je iznosio 1,3 milijarde eura.

U 2022. banka je poslovala s gubitkom od 1,6 milijardi eura. Kada se uračunaju rezervacije, rezultat je bila pozitivna nula.

Banka je još uvijek dobro kapitalizirana i može učinkovito poslovati, naglasili su.

ECB-ovi neto troškovi kamata iznosili su lani 7,2 milijarde eura, u usporedbi s neto kamatnim prihodom od 900 milijuna eura u 2022., što u banci objašnjavaju podizanjem kamatnih stopa.

ECB je od srpnja 2022. do rujna 2023. podigao ključne kamatne stope za 4,5 postotnih bodova. Do srpnja 2022. tiskali su novac za kupnju dužničkih papira u nadi da će obilna likvidnost i jeftini krediti potaknuti gospodarski rast i inflaciju.

Podignute kamatne stope rezultirale su većim kamatnim troškovima po ECB-ovim obavezama s kratkim rokovima dospijeća i promjenjivim kamatnim stopama. Kamatni prihod na ECB-ovu imovinu nije rastao istim tempom budući da ona nosi fiksne kamatne stope i dugi rok dospijeća, tumače.

Raskorak u kamatnim stopama na imovinu i na obaveze vjerojatno će ECB-u donijeti gubitak i u idućim godinama, upozorili su.

Related Posts