ECB tražio veću državnu potrošnju

Vlade u eurozoni trebale bi preusmjeriti potrošnju prema ulaganjima i obrazovanju, izjavio je u ponedjeljak dužnosnik Europske središnje banke (ECB), napominjući da središnja monetarna institucija eurozone ne može sama poticati gospodarski rast.

“ECB ne može sam stvoriti uvjete za održivi oporavak rasta. To zahtijeva usklađena nastojanja na planu gospodarskih i fiskalnih politika”, upozorio je Benoit Coeure u ponedjeljak u govoru u Parizu. “Sve zemlje mogu svojim poreznim strukturama podupirati rast i preusmjeriti državnu potrošnju prema ulaganjima, istraživanju i obrazovanju”, naglasio je dužnosnik ECB-a.

Osvrnuo se također na nove poticajne mjere koje je ovoga mjeseca objavio ECB, podsjetivši kako one prvenstveno imaju za cilj potaknuti kreditiranje kućanstava i kompanija kako bi se podupro oporavak u 19-članoj eurozoni. Poručio je pritom da središnja banka nije iscrpila instrumente kojima bi vratila inflaciju na razinu nadomak dva posto, koliko inače ciljaju u ECB-u. “Mjere koje smo objavili 10. ožujka oblikuju vrlo značajan paket koji prioritet daje zajmovima za kućanstva i kompanije pa posljedično podupire oporavak. One podcrtavaju našu odlučnost da ispunimo mandat koji su nam građani povjerili a to je vratiti inflaciju na gotovo dva posto. Ujedno pokazuju da nam alata ne manjka”, poručio je s konferencije u Parizu ECB-ov dužnosnik Coeure.

You may also like