ECB snizio sve kamatne stope

Europska središnja banka (ECB) u četvrtak je snizila sve kamatne stope, uključujući ključnu kamatnu stopu s 0,05 na nula posto, te povećala iznos mjesečnih kupovina imovine kako bi poduprla rast gospodarstva i ultra-nisku inflaciju u eurozoni.

Ključna kamatna stopa od nula posto znači da će se banke ubuduće moći bez troška zaduživati na tjednim aukcijama kod ECB-a. Nova razina kamatnih stopa bit će na snazi od 16. ožujka, priopćeno je iz ECB-a. Kamatna stopa na depozite banaka dodatno je snižena u negativno područje, za 0,1 postotni bod, na minus 0,4 posto. Snižena je i kamatna stopa koju banke plaćaju na ECB-ove prekonoćne zajmove, na 0,25 posto, s dosadašnjih 0,3 posto.

Središnja monetarna institucija eurozone povisila je i dosadašnji plafon mjesečnih kupovina imovine na 80 milijardi eura, s dosadašnjih 60 milijardi. Novi plafon primjenjivat će se od idućeg mjeseca, stoji u priopćenju ECB-a. Ujedno je proširen popis imovine koju će ECB kupovati te sada uključuje i obveznica ne-bankovnih korporacija, pod uvjetom da imaju investicijski rejting.

Čelnik ECB-a Mario Draghi s tiskovne je konferencije poručio da je ECB srezao sve kamatne stope i povećao vrijednost programa kupovina imovine kako bi spriječio da se vrlo niska inflacija proširi na cijelo gospodarstvo. Od ključne je važnosti izbjeći drugi val učinaka, istaknuo je Draghi, dodajući kako namjeravaju zadržati niske kamatne stope kroz dulje razdoblje.

Inflacija u eurozoni ispod je ciljanih nešto ispod dva posto već tri godine a najnovije ECB-ove projekcije sugeriraju da će tako ostati još najmanje toliko. ECB je oštro snizio prognozu inflacije za 2016. godinu, na svega 0,1 posto, s ranije projiciranih jedan posto, a za iduću godinu prognoza je snižena za 0,3 postotna boda, na 1,3 posto. U 2018. godini trebala bi prema prvim procjenama iznositi 1,6 posto.

Što se tiče prognozi rasta gospodarstva, ECB-ove korekcije naniže ipak su skromnije, pri čemu je za 2016. projicirana stopa rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) snižena za 0,3 postotna boda, na 1,4 posto. U 2017. rast bi trebao ponešto ubrzati, na 1,7 posto, čime je ranija prognoza snižena za 0,2 postotna boda. U 2018. očekuje se rast u visini 1,8 posto.

Iz ECB-a su najavili i uvođenje četiri nove runde ciljanih dugoročnih operacija refinanciranja (TLTRO II), s rokovima dospijeća od po četiri godine, počevši od lipnja 2016., stoji dalje u priopćenju. Te kredite odobravat će uz ključnu stopu, koju je sada spuštena na nula posto, s tim da će popuste uživati aktivniji zajmodavci. “Banka koja je vrlo aktivna u kreditiranju realnog gospodarstva može dobiti više zajmova od onih koje se fokusiraju na druge aktivnosti”, poručio je Draghi sudionicima tiskovne konferencije u Frankfurtu.

You may also like