ECB razočarao, burze pale

Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 indeks potonuo 1,4 posto, što je njegov najveći dnevni pad od kraja rujna, jer su ulagače razočarali blaži nego što se očekivalo poticaji Europske središnje banke (ECB). Dow Jones skliznuo je 252 boda, ili 1,42 posto, na 17.477 bodova, dok je S&P 500 potonuo 1,44 posto, na 2.049 bodova, a Nasdaq indeks 1,67 posto, na 5.037 bodova.

Pad S&P 500 indeksa na najnižu razinu od polovice studenoga posljedica je pada cijena dionica u svih 10 sektora tog indeksa, pri čemu su najviše, oko 2 posto, potonuli zdravstveni i energetski sektor. Ulagače je najviše razočarala Europska središnja banka, koja je, doduše, produžila trajanje programa kupnje obveznica, poznatog kao kvantitativno ublažavanje, za šest mjeseci, do ožujka 2017. godine. No, ulagači su očekivali i povećanje vrijednosti tog programa, koja sada iznosi oko 1.000 milijardi eura.

Čelnici ECB-a na jučerašnjoj su sjednici, također, snizili kamatnu stopu na depozite banaka s minus 0,2 na minus 0,3 posto, no i to je blaži potez nego što se očekivalo. “Najviše je na burze utjecala Europska središnja banka jer njezino dodatno popuštanje monetarne politike nije zadovoljilo tržišta”, kaže Peter Tuz, predsjednik tvrtke Chase Investment Counsel.

S druge strane, američka središnja banka sprema se na sjednici polovicom prosinca povećati ključne kamatne stope po prvi puta od 2006. godine. U izvješću Kongresu predsjednica Feda Janet Yellen kazala je jučer kako je središnja banka blizu povećanja kamate na prekonoćne kredite s rekordno niskih gotovo nula posto. Istaknula je i optimizam u vezi gospodarstva, kazavši da će njegov rast u idućih godinu, dvije biti dovoljan kako bi se dodatno poboljšala situacija na tržištu rada.

I dok najave povećanja kamata Feda u prosincu više nikoga ne mogu iznenaditi, otvoreno je pitanje kojim će tempom središnja banka u idućem razdoblju normalizirati monetarnu politiku, nakon što je gotovo cijelo desetljeće vodila izuzetno labavu politiku. Zbog toga će ulagačima biti važni budući makroekonomski pokazatelji, stoga se s nestrpljenjem čeka izvješće o zapošljavanju u SAD-u, koje će biti objavljeno u petak i koje obično znatno utječe na smjer tržišta.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u studenome broj novih radnih mjesta povećan za snažnih 200.000, nakon 271.000 mjesec dana prije. Pritom bi stopa nezaposlenosti, procjenjuje se, mogla ostati nepromijenjena na najnižoj razini u sedam i pol godina od 5 posto. I na europskim su burzama cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 2,27 posto, na 6.275 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 3,58 posto, na 10.789 bodova, a za toliko je pao i pariški CAC, zaronivši na 4.730 bodova.

You may also like