Guverner njemačke središnje banke Jens Weidmann u srijedu je ocijenio da je priljev izbjeglica izazov ali i prilika za Njemačku, s obzirom na starenje tamošnje populacije, a slično je stajalište u vezi sa cijelom Europom iznio i potpredsjednik Europske središnje banke (ECB) Vitor Constancio.

“Uhvatiti se ukoštac s priljevom izbjeglica zahtijevat će mnogo od Njemačke, ali imigranti su također i prilika. Te će prilike biti to veće što uspješnija bude naša integracija ljudi koji dođu u naše društvo i na tržište rada”, kazao je Weidmann za njemački dnevnik Sueddeutsche Zeitung.

S obzirom na demografske promjene u Njemačkoj, čije stanovništvo ubrzano stari, najveće europsko gospodarstvo “treba dodatne radnike kako bi zadržalo svoj prosperitet”, poručio je guverner Bundesbanka. Procjenjuje se da će 2020. Njemačkoj manjkati oko 1,8 milijuna kvalificiranih radnika. Weidmann je u razgovoru za njemački dnevnik ustvrdio da je njemačko gospodarstvo trenutno u dobrom stanju, ali da “to ne treba uzimati zdravo za gotovo niti je to razlog za spavanje na lovorikama”. “Aktualni će oporavak u nekom trenutku završiti. Dugoročno gledano, Njemačka se suočava sa značajnim izazovima, poput starenja stanovništva, zaoštrene konkurencije iz gospodarstava u nastajanju te prelaska s fosilnih goriva na obnovljive izvore energije”, pojasnio je Weidmann.

Kao predsjednik Bundesbanka, Weidmann je također i član upravnog vijeća Europske središnje banke (ECB) koje odlučuje o monetarnoj politici u 19-članoj zoni primjene zajedničke europske valute, podsjeća AFP.

Sličan je stav u danas objavljenom intervjuu za Reuters iznio i potpredsjednik ECB-a Vitor Constancio, poručivši da europsko društvo stari i treba doseljenike kako bi se spriječilo dodatno smanjenje radne snage u idućim desetljećima. “To je jako akutan problem jer Europa već godinama čini neku vrstu kolektivnog demografskog suicida”, konstatirao je nekadašnji portugalski guverner. “Da bi se promijenili demografski trendovi, nije dovoljno samo promovirati rađanje, treba iskoristiti i doseljavanje. Ako se to ne učini, stvaramo veliku teškoću za rast i za dobrobit budućih generacija”, tumači on.

Po njegovim je riječima europski potencijalni rast slab zbog faktora među kojima je i smanjenje tržišta rada. Monetarna je politika nemoćna kada su takve stvari u pitanju. “Potencijalni je rast jako nizak i u sadašnjim okolnostima strahujemo da će aktualno razdoblje niskog rasta potrajati.” Njegove su se izjave vremenski podudarile s valom izbjeglica iz Sirije i Afganistana koji u Europi traže spas od tamošnjih oružanih sukoba. Pritom dužnosnik ECB-a razlog za “dramatičnu… negativnu reakciju” na doseljavanje vidi u visokoj nezaposlenosti. “Stopa nezaposlenosti u Europi jako je visoka i iznosi 11 posto. Europske vrijednosti erodiraju zbog straha koji generira ta nezaposlenost”, tvrdi on.

Related Posts