Cijene nekretnina u eurozoni krenule su uzlaznom putanjom i može se očekivati njihov daljnji postupni rast, objavila je u utorak Europska središnja banka (ECB), ocijenivši taj trend povoljnim za gospodarstvo u cjelini, uz zasad zanemarive rizike po financijsku stabilnost.

“Najnovija kretanja cijena stambenih nekretnina u eurozoni sugeriraju da je došlo do promjene trenda i da je oporavak u tijeku”, pokazalo je ECB-ovo istraživanje u sklopu gospodarskog biltena. U analizi ECB podsjeća da je sličan oporavak bio zabilježen u razdoblju od 2009. do 2010. godine ali se nije održao zbog posljedica dužničke krize u eurozoni. Ukazuju pritom na razlike između aktualne i ondašnje situacije, a ključna je po njima ta što se aktualni oporavak cijena nekretnina čini manje ovisnim o cijenama u gradovima.

Za sada su barem zabrinutosti u vezi financijske stabilnosti zanemarive, zaključak je te analize. “Aktualni uspon cijena nekretnina u eurozoni čini se održivim”, ističe se u izvješću. Napominje se i kako rast cijena dosad nije bio praćen značajnim povećanjem realnog kreditiranja kućanstava. Izostanak ubrzanog rasta kreditiranja ograničava rizike po financijsku stabilnost povezane s rastom cijena nekretnina, tumače u ECB-u.

Takav razvoj situacije po njihovoj će ocjeni biti pozitivan jer su pojedina gospodarstva eurozone, ponajprije ona Španjolske i Irske, posljednjih godina bila snažno pogođena upravo pucanjem ‘mjehura’ na tamošnjim tržištima nekretnina. “Oporavak cijena nekretnina u eurozoni čini se relativno raširenim i obuhvaća više skupina zemalja. S obzirom na daljnji prilično pozitivan doprinos Njemačke i Austrije rastu cijena nekretnina, jačanje godišnje stope njihova rasta od početka 2013. godine u osnovi zrcali postupno ublažavanje negativnog doprinosa zemalja koje su bile najviše pogođene financijskom krizom”, kaže se u izvješću.

Snažnije tržišta nekretnina može rezultirati jačanjem povjerenja potrošača i njihove potrošnje, tumače autori izvješća. “Dulje razdoblje rasta cijena nekretnina, ili očekivanja da će do njega doći, kućanstva bi mogla protumačiti kao trajno povećanje bogatstva, što bi posljedično moglo dovesti do snažnije potrošnje kroz njihovu sklonost da manje štede a više se zadužuju, i time do snažnijeg gospodarskog rasta”, podsjećaju autori izvješća.

Related Posts