ECB odobrio hitne kredite Grčkoj

Europska središnja banka (ECB) povisila je iznos programa hitnih kredita kojima grčka središnja banka može poduprijeti likvidnost komercijalnih banaka na 65 milijardi eura, kazali su u četvrtak izvori u bankovnim krugovima.

“U današnjoj telekonferenciji ECB je produljio program hitne potpore likvidnosti ELA za tjedan dana”, odobrivši Grčkoj “iznos koji je tražila”, kazao je u četvrtak za AFP izvor blizak grčkoj središnjoj banci, ne navodeći brojku. Drugi je izvor blizak pregovorima kazao da je plafon za hitnu potporu likvidnosti grčkih komercijalnih banaka podignut za pet milijardi eura, s prošlog tjedna odobrenih 60 milijardi eura.

U ECB-u nisu željeli komentirati tu informaciju. Središnja monetarna institucija eurozone prošlog je tjedna de facto blokirala pristup grčkih banaka ključnom izvoru financiranja, objavivši da više neće prihvaćati grčke državne obveznice kao kolateral za kredite. ECB inače ne može primati kao kolateral obveznice s neinvesticijskim rejtingom, poput grčkih, ali je to ipak činio temeljem 240 milijardi eura vrijednog programa međunarodnih kredita odobrenih Grčkoj. Program istječe 28. veljače i kreditori, uključujući EU i Međunarodni monetarni fond (MMF), traže od Atene da ga produlji. Grčka vlada to odbija i želi pregovarati o uvjetima vraćanja duga.

Nakon što je odbio obveznice kao kolateral, ECB je ipak dao suglasnost grčkoj središnjoj banci da posegne za programom hitnih zajmova. Oni su skuplji od redovitih oblika financiranja, s kamatom od 1,55 posto, u odnosu na 0,05 posto koliko iznosi u slučaju redovitog financiranja.

You may also like