ECB neće ispaliti kobni udarac, ali banke još ostaju zatvorene; Grci sutra iznose novi prijedlog

Grčke banke trebale bi ostati zatvorene još najmanje nekoliko dana prema odluci koju se sprema donijeti vlada u Ateni, kazali su u ponedjeljak izvori u bankovnim krugovima uoči susreta s ministrom financija a sve su oči uprte i u Europsku središnju banku koja odlučuje o programima za likvidnost.

Grčka je prošlog tjedna usvojila kontrolu prometa kapitala i naredila bankama da zatvore šaltere nakon što je ECB zadržao visinu ključnog programa za likvidnost ELA na važećoj razini od 89 milijardi eura pa se zemlja suočila s manjkom likvidnosti. Uredba istječe u ponoć i očekuje se da će je vlada zamijeniti novom. “Banke će ostati zatvorene, do petka ili idućeg ponedjeljka”, kazao je za Reuters neimenovani izvor u bankovnim krugovima. ECB-ov odbor trebao bi se također sastati do kraja dana kako bi raspravljao o hitnom programu za likvidnost, nakon što je grčka središnja banka zatražila da se povisi njegov plafon.

Novinska agencija AFP podsjeća da je ELA trenutno jedini izvor financiranja za grčke banke a time i za grčko gospodarstvo. U međuvremenu je istekao program međunarodnih kredita za Grčku a novi nije usvojen pa nisu ispunjeni uvjeti ni za provedbu ELA-e. ECB definira ELA-u kao potporu središnjih banaka zemalja eurozone, “u izvanrednim okolnostima i na pojedinačnoj osnovi”, koja se odobrava nelikvidnim institucijama i tržištima. Ako bankama ponestane eura, Grčka bi mogla biti prisiljena uvesti paralelnu valutu, napominje AFP. “Kako će isplaćivati plaće i mirovine? Iz eurozone se izlazi tek kada se uvede nova valuta”, kazao je u nedjelju predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz.

Za ECB bi raspad eurozone bio najgori mogući scenarij pa su dosada činili sve što je u njihovoj moći kako bi ga spriječili. Neki članovi bančinog upravnog vijeća smatraju pak da na eurozonu podjednako razorno djeluje kontinuirano kršenje propisa, poput – kako kažu – grčkog. Tako je guverner njemačke središnje banke Jens Weidmann proteklih tjedana opetovano glasao protiv ELA-e a njegov bi tvrdi stav u upravnom vijeću ECB-a mogli podržati još neki članovi.

Za gašenje ELA-e potrebna je dvotrećinska većina glasova u vijeću, podsjeća AFP. Poznavatelji prilika u ECB-u tvrde pak da banka ne želi biti institucija koja će isključiti Grčku iz financijskog sustava eurozone i time potaknuti njezin izlazak iz zone primjene jedinstvene europske valute. “ECB neće želi ispaliti kobni hitac. Sve dok političari eurozone budu signalizirati da su spremni pregovarati s Atenom, ECB će zadržati program za likvidnost na postojećoj razini”, tumači analitičar ING DiBae Carsten Brzezinski.

Nadmoćna pobjeda “ne”, iznenadna ostavka grčkoga ministra financija Janisa Varufakisa, nesigurnost kada je u pitanju financijska budućnost zemlje… Grci, koji svakodnevno proživljavaju krizu između svoje vlade i grčkih vjerovnika, u ponedjeljak su, čini se, vrlo zbunjeni i pomalo preplašeni. “Situacija je uistinu zbunjujuća. Ne znam što će sada biti”, kaže elegantan četrdesetgodišnjak Nikos, prodavač skupih satova u luksuznoj četvrti Kolonaki. Slično se osjeća većina njegovih sunarodnjaka.

Nakon pobjede “ne” na nedjeljnom referendumu, svi se nadaju ponovnim pregovorima i skorom dogovoru. “Puni smo problema i ne možemo reći da je dobro ni “da”, ni “ne”. Zabrinuti smo za egzistenciju i za svoju sudbinu te želimo ostati u Europi”, objasnio je jedan šezdesetgodišnjak. “Nije ovo kriza ni desnice ni ljevice. Sve političke stranke, svi koje vjeruju u Grčku i u Europu moraju pregovarati”, komentirala je četrdesetgodišnja Irene Roka. “Mislim da je pravedno što je pobijedilo “ne”. No sada me strah onoga što slijedi”, rekao je za AFP tridesetgodišnji Miltialis, prodavač u kiosku.

“Varufakis je revolucionar, vrlo dinamičan čovjek sa zavidnom erudicijom, no nije dobar političar”, smatra Irene Roka. O njemu dobro mišljenje nema ni umirovljenica Nina: “Varufakis, žrtveno janje? Pa to je najbolja stvar koja nam se mogla dogoditi u ovom trenutku. Arogantni narcis koji je uništio cijelu zemlju”, dodaje ona. “Važna stvar o kojoj bi danas trebalo razmisliti je promjena situacije, trebalo bi pomoći ljudima, ljudi su gladni. Ima ih i koji umiru od gladi”, smatra tridesetogodišnja Katerina. “Ovdje više ništa ne funkcionira”, s uzdahom kaže liječnica Elizabeth Drakopolou. “Strahujem od dana koji nam predstoje. Nisam danas bila u banci i ne znam hoću li uspjeti doći do svojih 60 eura”, rekla je novinaru AFP-a.

Četrdesetgodišnji ljekarnik Lambros već treći put s bankomata pokušava podići novac. “U dvjema bankama bankomati su prazni. Uistinu strahujem da više nećemo imati gotovine u danima koji su pred nama. To svakako treba riješiti, jer će se sve urušiti”, kazao je. Grci su na jučerašnjem referendumu, na koji je izišlo nešto oko 62 posto birača, većinski, s preko 62 posto glasova, odbacili prijedlog grčkih vjerovnika o načinu izlaska iz krize, koji je podrazumijevao nove stroge mjere štednje.

Grčki premijer “u ponedjeljak se tijekom telefonskog razgovora s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel dogovorio da Atena u utorak, na europskom summitu iznese prijedloge grčke vlade”, čiji je cilj zaključiti sporazum s vjerovnicima, Europskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom, stoji u kratkom priopćenju grčke vlade.

Nakon nadmoćne pobjede “ne” na referendumu održanom u nedjelju, Aleksis Cipras kazao je da poruka referenduma nije “prekid” s Europom već “jačanje važnosti pregovora” Atene kako bi se nastavili njezini napori da se postigne sporazum s vjerovnicima o financijskoj budućnosti Grčke. O istoj je temi u ponedjeljak je telefonom razgovarao i s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom, a prije toga i sa šefom Središnje europske banke Mariom Draghijem.

U ponedjeljak navečer u Parizu je predviđeno održavanje sastanka francuskog predsjednika Hollandea i kancelarke Merkel. U utorak će se održati sastanak ministara financija eurozone, a istoga dana navečer europski summit o financijskoj budućnosti Grčke. Europljani su podijeljeni kada je riječ o sudbini Grčke. Šef eurozone Jeroen Dijsselbloem u ponedjeljak je rekao da “nas grčko ‘ne’ ne približava rješenju”. Suprotno tomu, Španjolska i Italija izjasnile su se za rješenje grčkoga pitanja na summitu koji će se održati u utorak.

You may also like