ECB ne brine Grexit

Europska središnja banka (ECB) ima načine za sprječavanje širenja grčke dužničke krize, pa bi se zajednička europska valutu mogla nositi s izlazom Grčke iz eurozone, izjavio je u srijedu Olivier Blanchard, glavni ekonomist Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). “Analizirali smo što bi se moglo dogoditi ako se kriza proširi i na druge zemlje. ECB ima načine da se s tim uhvati u koštac”, rekao je Olivier Blanchard za njemački poslovni dnevnik Handelsblatt.

Na pitanje postoji li opasnost od toga da Grčka napusti eurozonu, Blanchard je rekao: “Nadajmo se da se to neće dogoditi, ali ako se dogodi, uvjeren sam da će euro preživjeti”. Glavni ekonomist MMF-a rekao je da je moguće naći rješenje za Grčku, ali da bi mogla biti potrebna dodatna međunarodna pomoć kako bi se spasilo tu članicu eurozone. Grčka bi trebala u 2015. imati proračunski višak od 3 posto. “To je vjerojatno previše ambiciozan cilj zbog političkih i ekonomskih razloga”, kazao je Blanchard. Europska središnja banka ostavila je u srijedu po prvi put od veljače gornju granicu iznosa za hitno financiranje grčkih banaka nepromijenjenu, zadržavši pritisak na Atenu i njezine kreditore da postignu sporazum o pomoći i reformama.

U srijedu je grčka vlada objavila da je blizu sporazuma s kreditorima koji će joj omogućiti novu tranšu financijske pomoći kako bi izbjegla bankrot. Međutim, kasnije je nekoliko europskih dužnosnika to negiralo. (Agencije)

You may also like