ECB monetarnim poticajima privukli ulaganja

Monetarni poticaji Europske središnje banke (ECB) učinili su europski kontinent najprivlačnijim odredištem za izravna strana ulaganja, ističe se u izvješću konzultantske kuće Ernst&Young (EY). Dok je iznos izravnih stranih ulaganja na globalnoj razini lani oslabio osam posto na 1,26 bilijuna dolara, Europa je privukla 305 milijardi dolara stranih ulaganja, trećinu više nego godinu dana ranije.

Prevedeno u broj projekata, na Starom kontinentu pokrenut je 4341 projekt, 10 posto više nego 2013. što je rezultiralo s 185.583 novih radnih mjesta, 12 posto više. Takav rezultat pojašnjava mišljenje polovice globalnih investitora koji u anketi EY-a tvrde da je zapadna Europa ove godine najatraktivnije područje svijeta za ulaganja. Sjeverna Amerika je na drugom mjestu na koju “tipuje” 39 posto ulagača, a Kina na trećem s 38 posto. Inače, Kinu su lani 44 posto ispitanika smatrali najatraktivnijim područjem. Srednja i istočna Europa na četvrtom je mjestu s 28 posto glasova. Ipak, najviše vrhnja u stranim ulaganjima u Europu ubrale su samo tri države – Velika Britanija, Njemačka i Francuska – u koje se slila polovica od već navedenih 4341 projekta. Velika Britanija je privukla petinu svih stranih ulaganja u Europu, dok je samo godinu ranije taj udjel iznosio 11 posto.

Njemačka atraktivnost povećana je za devet posto, ali se većinom radi o manjim projektima jer se prosječno otvorilo svega 15 radnih mjesta po projektu. Međutim, u francuskom slučaju pokazao se ambivalentan trend. Iako je broj projekata snažno skočio za 18 posto, za 11 posto snizio se broj otvorenih radnih mjesta po projektu. Slabi euro uslijed ECB-ove politike te jeftinija nafta privlače ulaganja ponajviše u europsku proizvodnju. Najviše projekata, njih 43 posto, privukla je prehrambena industrija, a slijedi strojogradnja i proizvodnja opreme, zatim automobilska industrija te logistika.

Prema mišljenju Pascala Maciocea, zamjenika partnera u EY, tajna europskog uspjeha je u stabilnom poslovnom okruženju, istraživanjima, inovacijskom kapacitetu te samoj veličini europskog tržišta. “Ulagači vjeruju da će digitalna i energetska transformacija pokrenuti renesansu Europe, pretvorivši je još jednom u najpoželjnije odredište za ulaganja”, izjavio je Macioce za Financial Times.

You may also like