ECB će uvesti nove poticajne mjere

Europska središnja banka (ECB) spremna je u kratkom roku uvesti mjere kojima bi se potaknula anemična inflacija u eurozoni, poručio je u petak bančin čelnik Mario Draghi, izdvajajući kao primjer izmjene aktualnog programa kupnje imovine i kamatnih stopa na depozite banaka.

“Ako zaključimo da aktualni smjer naše politike nije dovoljan da se ostvari naš cilj, učinit ćemo što moramo kako bismo potaknuli jačanje inflacije što je prije moguće. To nam nalaže naša zadaća postizanja cjenovne stabilnosti”, kazao je Draghi sudionicima Europskog bankarskog kongresa u Frankfurtu. Draghijeve izjave najsnažniji su signal koji je dosada stigao iz ECB-a da će banka na redovnoj sjednici 3. prosinca objaviti nove poticajne mjere radi zaustavljanja klizanja inflacije još dublje ispod zacrtanih nešto ispod dva posto, primjećuju u Reutersu.

Tu je prigodu Draghi iskoristio za obranu ECB-ova programa kupovina imovine, poručivši sudionicima konferencije da su zahvaljujući tim kupovinama sniženi troškovi zaduživanja kompanijama u eurozoni. Program se može i produljiti a njegova struktura promijeniti kako bi se osigurali dodatni poticaji, poručio je Draghi.ECB od ožujka ove godine mjesečno kupuje imovinu u iznosu do 60 milijardi eura, većinom državne obveznice, u nastojanju da oživi inflaciju, no potrošačke su cijene u listopadu, prema posljednjim podacima Eurostata, porasle svega 0,1 posto, podsjeća Reuters.

Čelnik ECB-a poručio je da su spremni također promijeniti postojeću kamatnu stopu na depozite banaka kod središnje banke kako bi se pojačao učinak programa kvantitativnog ublažavanja.Kamatna stopa na depozite trenutno iznosi minus 0,2 posto, što znači da se bankama naplaćuje za čuvanje njihova novca u središnjoj banci kako bi ih se stimuliralo da ga preusmjere u kreditne plasmane umjesto da gomilaju rezerve kod središnje banke.

Tržišta očekuju nove poteze ECB-a na sjednici 3. prosinca, uključujući vrlo vjerojatno spuštanje kamatne stope na depozite još dublje u negativni teritorij i produljenje programa kupovina imovine nakon rujna 2016. godine.

Draghi je kazao da će ECB poduzeti nove mjere ako zaključi da postoji opasnost daljnjeg spuštanja stope inflacije ispod u ECB-u zacrtanih ‘ispod ali blizu dva posto’, ponovivši bojazni iskazane već sastanku upravnog vijeća u listopadu. “Ako zaključimo da su rizici za postizanje srednjoročnog cilja po pitanju cjenovne stabilnosti prevagnuli na negativnu stranu, poduzet ćemo poteze koristeći se svim instrumentima kojima raspolažemo u okviru našeg mandata”, poručio je Draghi s današnje konferencije u Frankfurtu.

You may also like