ECB će biti agresivniji nego li su analitičari mislili

Istraživanje Reutersa

Europska središnja banka bit će agresivnija nego što se prije mislilo u svojoj kampanji pooštravanja, dodajući još 50 baznih bodova svojoj stopi na depozite 2. veljače, dok nastavlja svoju borbu protiv neobuzdane inflacije, pokazalo je istraživanje Reutersa.

Iako središnja banka eurozone podiže stope najbržim tempom u povijesti, do sada nije uspjela dovesti inflaciju ni blizu cilja od 2%. Cijene su porasle 9,2% u prosincu u odnosu na prethodnu godinu, pokazali su službeni podaci prošlog tjedna.

Predsjednica ECB-a Christine Lagarde i njezino Upravno vijeće podići će kamatnu stopu na 2,50% 2. veljače, reklo je 55 od 59 ekonomista u anketi od 13. do 20. siječnja. Vjerojatno će to pratiti s još jednim povećanjem od 50 baznih bodova u ožujku.

Središnja banka zatim će dodati 25 baznih bodova sljedećeg tromjesečja prije pauze, dajući terminalnu stopu u trenutnom ciklusu od 3,25%, što je najviše od kraja 2008. U anketi u prosincu, stopa je krajem ožujka postavljena na 2,50% i vidjelo se dostižući 2,75%.

Na pitanje kako su rizici bili iskrivljeni u njihovim predviđanjima stope terminalnih depozita, više od dvije trećine ispitanika, 23 od 33, reklo je da je vjerojatnije da će završiti više nego niže nego što trenutno očekuju.

“Rizik je da će oni zapravo biti agresivni kao što su tvrdili. Lagarde i drugi rekli su da su u dugom roku gdje ćemo podići stope na sastanku do sastanka 2023.”, rekla je Silke Tober s Instituta za makroekonomsku politiku ( IMK).

“To je vrlo jasan rizik, ali mislim da bi to bila pogreška.”

Očekuje se da će stopa refinanciranja sljedeći tjedan porasti za 50 baznih bodova na 3,00% i dosegnuti vrhunac od 3,50% u ožujku.

You may also like