ECB: Carinski će rat ugroziti globalni oporavak

Zaštitne carine koje su proteklih mjeseci uvele Sjedinjene Države tek su blago utjecale na svjetsko gospodarstvo ali značajna eskalacija napetosti mogla bi omesti oporavak globalne trgovine, poručila je u ponedjeljak Europska središnja banka (ECB).
Protumjere i globani trgovinski rat mogli bi rezultirati višim uvoznim cijenama i većim troškovima proizvodnje i smanjenom kupovnom moći kućanstava i time negativno utjecati na potrošnju, ulaganja i zaposlenost, upozorio je ECB u članku objavljenom u ekonomskom biltenu.

Tražeći pravednije uvjete trgovine, SAD je uveo carine na pojedine kineske proizvode i zatražio od Pekinga da smanji višak u bilateralnoj razmjeni za 200 milijardi eura. Europska unija zasada je izuzeta od američkih carina na uvoz čelika i aluminija.

“Reagirajući na pojačanu neizvjesnost, financijski ulagači mogli bi također smanjiti izloženost dionicama, ograničiti opskrbu kreditima i zatražiti veću naknadu za rizik”, podsjećaju u ECB-u.

“Pojačana neizvjesnost mogla bi se proširiti i nadovezati se na aktualne oscilacije na globalnim financijskim tržištima”, dodaju.

Na dulji rok porotekcionizam će smanjiti produktivnost i negativno utjecati na potencijalni gospodarski rast, podsjećaju u središnjoj monetarnoj instituciji eurozone.

You may also like

0 comments