ECB bi mogao početi dijeliti novac iz helikoptera

Europska središnja banka (ECB) mogla bi opet smanjiti kamatne stope ako gospodarstvo eurozone ne ojača, a u iznimnim bi slučajevima mogla čak razmisliti o tiskanju novca pa i o tome da ga izravno distribuira građanima, poručio je glavni ekonomist ECB-a u razgovoru za talijanski tisak, objavljenom u petak.

Prošlotjedne izjave ECB-ova čelnika Marija Draghija da ne očekuje daljnje snižavanje kamatnih stopa uzdrmale su tržišta, jer su dovele u pitanje njegovo obećanje iz 2012. godine da će učiniti sve što bude potrebno kako bi spasili euro. Tržišta su se u međuvremenu stabilizirala i Draghi je u četvrtak bio poručio da će kamatne stope ostati na sadašnjim, odnosno nižim razinama kroz dulje vrijeme, podsjeća Reuters.

Glavni ECB-ov ekonomist Peter Praet kazao je u razgovoru za talijanski list La Repubblica da kamatne stope još nisu na donjoj granici, premda su u ECB-u svjesni loših posljedica po profitne marže zajmodavaca zbog negativnih kamatnih stopa na depozite banaka kod središnje banke. “Kao što su pokazale druge središnje banke, nismo dotaknuli donju granicu. Budu li negativni šokovi pogoršali izglede, odnosno ne budu li se uvjeti financiranja prilagodili u tome smjeru i u mjeri koja je nužna da se podupre gospodarstvo i inflacija, smanjenje kamatnih stopa ostaje naše ‘oružje'”, kazao je Praet.

Upitan bi li ECB jednostavno mogao tiskati novac i distribuirati ga građanima eurozone, Praet je odgovorio da je ta opcija u najmanju ruku teoretski moguća. Riječ je o ekstremnom vidu labavljenja monetarne politike za koji se koristi izraz “novac iz helikoptera” koji je skovao američki ekonomist Milton Friedman. “Da, sve središnje banke to mogu činiti. Možete novac tiskati i distribuirati ga ljudima. To je novac iz helikoptera”, pojasnio je Praet.  n”Ipak, nameće se pitanje je li i u kome trenutku prikladno posezati za takvom vrstom instrumenta, koji je uistinu ekstreman”, upozorio je.

ECB je na zadnjoj sjednici smanjio sve tri glavne kamatne stope, najavivši također da će ubuduće kupovati i obveznice nefinancijskih kompanija u eurozoni s investicijskim rejtingom, podsjeća Reuters. Upitan ulazi li u tu kategoriju izdavatelja i njemački automobilski div Volkswagen, koji trenutno trpi posljedice skandala sa štetnim emisijama, Praet je odgovorio potvrdno. “Da, od uvjetom da im obveznice imaju investicijski rejting”. Napominje pritom kako “ima korporativnih obveznica i u drugim sektorima, poput komunalnog, energetskog, osiguravateljskog, telekomunikacijskog”.

You may also like

0 comments