EBRD razmatra suradnju s fondovima u regiji Perzijskog zaljeva

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) razgovara sa stabilizacijskim fondovima iz regije Perzijskog zaljeva o mogućnostima zajedničkih ulaganja, objavio je bančin čelnik, izrazivši nadu da će do kraja godine zaključiti i ciklus prikupljanja kapitala.

EBRD pomaže tranzicijskim gospodarstvima kreditiranjem kompanija i financiranjem pojedinih projekata. Proteklih su godina proširili aktivnosti i izvan istočne i južne Europe i središnje Azije te su nakon takozvanog arapskog proljeća počeli ulagati i u Egipat, Jordan, Maroko i Tunis.

Bančin čelnik Suma Chakrabarti kaže kako je u razgovoru sa čelnicima stabilizacijskih fondova iz regije Perzijskog zaljeva naglasio da EBRD-ovi projekti donose dobre komercijalne prinose.

Takva ulaganja imaju smisla i zbog sve jačih komercijalnih i političkih veza zemlja u Perzijskom zaljevu sa zemljama u istočnoj Europi i Gruziji, naglasio je Chakrabarti u ponedjeljak.

“Razgovaramo s nizom stabilizacijskih fondova u regiji Perzijskog zaljeva”, kazao je čelnik EBRD-a. “Naše su rasprave iznimno pozitivne”, istaknuo je.

Nije želio poimence navesti fondove s kojima se razgovara, napominjući tek da trenutno dubinski analiziraju EBRD-ov poslovni model.

Pojedini fondovi u toj regiji spadaju među najveće u svijetu i upravljaju imovinom vrijednom stotine milijardi dolara. Zbog niskih cijena nafte koje su pritisnule javne financije u regiji, smanjujući priljev petrodolara u državne proračune, traže prilike za veću zaradu.

Neki među njima već neizravno surađuju s drugim multilateralnim institucijama na financiranju projekata.

Tako je prošlog mjeseca Asma Capital iz Bahraina odlučio kupiti udio u poslovanju s vodom komunalne tvrtke Utico iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u poslu vrijednom 147 milijuna dolara. Vlasnici su Asme saudijski Fond za javna ulaganja i Islamska razvojna banka.

EBRD sugerira fondovima u regiji Perzijskog zaljeva da ulažu u njegov Fond za udjele u vlasničkom kapitalu, kazao je Chakrabarti. Taj fond omogućuje dugoročnim institucionalnim ulagačima da sudjeluju u EBRD-ovim ulaganjima u vlasnički kapital uz iznose veće od 10 milijuna eura.

Fond je osnovan prošle godine uz početni kapital od 350 milijuna eura. Trenutno su među istaknutim ulagačima kineska Državna uprava za valutne tečajeve i Državni naftni fond Azerbajdžana.

EBRD se nada da će ove godine zaključiti još jedan ciklus prikupljanja kapitala za taj fond, kazao je Chakrabarti, dodajući da bi stabilizacijski fondovi mogli odlučiti i izravno ulagati u projekte, zajedno s bankom.

(Agencije)

You may also like

0 comments