EBDR trima tvrtkama u Hrvatskoj dao certifikat energetske učinkovitosti

Devet tvrtki iz četiri zemlje regije, od kojih tri tvrtke iz Hrvatske, te banke koje su im kreditirale projekte energetske održivosti i učinkovitosti u četvrtak su u Zagrebu dobile priznanja Europske banke za obnovu i razvitak (EBRD), koja je pomogla kreditiranje tih projekata u sklopu kreditne linije za održivu energiju na zapadnom Balkanu WeBSEFF.

Hrvatske tvrtke koje su dobile priznanja i banke koje su ih pratile su Brod-plin iz Slavonskog Broda, koja je i jedna od rijetkih nagrađenih iz javnog sektora, a koju je pratila Zagrebačka banka, opatijska tvrtka Komuščak s pratećom Privrednom bankom Zagreb te Senso Esco iz Zagreba s Erste bankom.

Ostali dobitnici su tvrtke iz Makedonije Kiro Dandaro s Ohridskom bankom i Alkaloid s NLB Tutunskom bankom, iz Srbije tvrtka FMB s Intesa bankom i Poljoprivredno gospodarstvo Radanov Miodraga s Komercijalnom bankom, a iz Bosne i Hercegovine tvrtke IEE s Unicredit bankom te Krupa kabine s RBA.

Čestitajući dobitnicima direktorica EBRD-a za Hrvatsku Vedrana Jelušić Kašić naglasila je da je program kreditiranja WeBSEFF važan EBRD-u, jer njime potiče korištenje obnovljivih izvora i energetsku održivost, a što je u regiji zapadni Balkan naišlo na dobar odaziv. “U regiji postoji želja da se uštedi energija i bolje iskoriste obnovljivi izvori. EBRD je dao bankama novac da kreditiraju takve projekte odnosno ukupno 92 milijuna eura zaprogram WeBSEFF u četiri zemlje, od čega je do sada realizirano oko 67 milijuna eura, što znači da novca ima još i uskoro će se krenuti s novim krugom prijava za kreditiranje”, kazala je Jelušić Kašić. Do sada su, dodaje, ukupno kreditirana 162 poduzeća, od čega većina u privatnom sektoru gdje je otišla i većina novca.

Smatra da je sada na redu javni sektor da se jače odazove na taj program, jer su kreditirani projekti već pokazali svoju uspješnost s velikim uštedama energije, dok je emisija ugljičnog dioksida smanjena kao da je s cesta nestalo 30 tisuća automobila godišnje.

Od ukupnih 92 milijuna eura koje je EBRD izdvojio za kreditne linije WeBSEFF u četiri zemlje, polovica ili 45 milijuna eura išlo je u Hrvatsku, odnosno po bankama 20 milijuna eura Zagrebačkoj banci, 15 milijuna eura PBZ-u, a 10 milijuna eura Ersteu. Pomoćnica ministra poduzetništva i obrta Zdenka Lončar naglasila je da je svaki projekt koji pomaže i potiče razvoj poduzetničkih projekata u Hrvatskoj hvale vrijedan te je pozvala poduzetnike da se jave u sljedećem krugu kreditiranja iz tog programa, ali i na druge natječaje kojima mogu ostvariti potpore i veću konkurentnost u poslovanju.

You may also like