EBDR odobrio zajam za novi terminal u luci Ploče

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je zajam od 9,6 milijuna eura za razvoj novog terminala tekućih tereta u luci Ploče, izvijestili su iz EBRD-a. Ukupno ulaganje u izgradnju terminala tekućih tereta iznosi 16,7 milijuna eura, a očekuje se da će radovi biti završeni do kraja lipnja 2016. godine.

Novi terminal povećat će postojeće kapacitete skladištenja tekućih tereta s 35.000 prostornih metara na ukupno 85.000 prostornih metara, kako bi se udovoljilo sve većoj potražnji za skladišnim prostorom, prvenstveno potražnji naftnih kompanija, navodi se u priopćenju. Primatelj zajma EBRD-a je Luka Ploče Trgovina, ovisno društvo u vlasništvu Luke Ploče. Proteklih godina luka Ploče je prošla kroz značajan ciklus ulaganja uključujući izgradnju novog terminala za prihvat kontejnera, a radi se i na dovršenju novog terminala za suhe rasute terete koji bi trebao biti dovršen do kraja 2016. godine.

U priopćenju se pritom podsjeća da luka Ploče ima izuzetan strateški značaj, jer ne samo da opslužuje jug Hrvatske i Bosnu i Hercegovinu, već olakšava i širu međunarodnu trgovinu. Povezanost s međunarodnim koridorom V.c osigurava spoj na hrvatsku autocestu A1, koja je dio europskog autoputa E65 i koja povezuje Zagreb, Budimpeštu i Beč, dok željeznica omogućuje povezanost s Mostarom, Sarajevom, Osijekom i dalje na sjever prema Budimpešti. Ugovor između EBRD-a i Luke Ploče potpisan je u Tbilisiju, gdje se održava godišnja skupština EBRD-a. U priopćenju se prenosi i izjava prvog potpredsjednika EBRD-a Phila Bennetta kako je cilj ovog ulaganja jačanje Luke Ploče. “Za EBRD, razvoj hrvatske infrastrukture je jedan od prioriteta, stoga smo ponosni što pružamo podršku ovoj izvanredno perspektivnoj privatnoj kompaniji”, kazao je.

Predsjednik Uprave Luke Ploče Ivan Pavlović ističe kako će projekt znatno povećati konkurentnost domaćeg gospodarstva i potaknuti rast gospodarstva u regiji, naročito u Bosni i Hercegovingi. (Croenergo)