EBDR odobrio 250 milijuna eura za HAC ONC

Upravni odbor Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) odobrio je Hrvatskim autocestama (HAC) zajam od 250 milijuna eura, potvrđeno je u petak iz ureda EBRD-a u Zagrebu.

Kako navode u toj banci, 200 milijuna eura toga zajma bit će namijenjeno refinanciranju postojećih kreditnih obveza HAC-a po znatno povoljnijim uvjetima od 1 posto euribora, na rok od 15 godina, čime će se zamijeniti nepovoljni izvori financiranja, uz kamatu od 5 posto i rok od 5 do 7 godina. Preostalih 50 milijuna eura iskoristit će se naknadno. Rok iskorištenja tog zajma je dvije godine.

Vlada je u prosincu prošle godine dala suglasnost i odobrila državno jamstvo za kredit EBRD-a u iznosu od 200 milijuna eura, na rok od 15 godina, za refinanciranje postojećih kredita HAC-a u ovoj godini.  Za sklapanje ugovora o zajmu s EBRD-om provodi se dugotrajan postupak predviđen Zakonom o sklapanju i izvršavanju međunarodnih ugovora, jer međunarodni ugovori koji financijski obvezuju Hrvatsku podliježu potvrđivanju od strane Hrvatskog sabora. HAC-u ove godine na naplatu dospijeva ukupno 581 milijun eura glavnica i kamata kredita, a ima osigurana sredstva za pokriće obveza koje dospijevaju do travnja 2016. godine.

You may also like