EBDR i HUP potiču projekte energetske učinkovitosti

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) na radionici, na kojoj je sudjelovalo pedesetak tvrtki, predstavili su mogućnosti financiranja projekata za podizanje energetske učinkovitosti i proizvodnju energije iz obnovljivih izvora kroz EBRD-ov program WEBSEFF, izvijestili su u utorak iz te banke i HUP-a.

Program WEBSEFF (Western Balkans Sustainable Energy Financing Facility) EBRD je razvio u svrhu potpore ulaganjima u energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije. Riječ je o kreditnoj liniju koju EBRD osigurava putem poslovnih banaka, Zagrebačke banke, Privredne banke Zagreb i Erste&Steiermaerkische Bank, ukupne vrijednosti 75 milijuna eura, od čega se 40 milijuna odnosi na Hrvatsku, a ostatak na BiH, Srbiju i Makedoniju.

Kreditnom linijom WEBSEFF omogućeno je kreditiranje malog i srednjeg poduzetništva, odnosno privatnog i javnog sektora za projekte energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije s ciljem smanjenja troškova i jačanja konkurentnosti tvrtki. Posebna pogodnost ove kreditne linije je i mogućnost korištenja besplatne tehničke pomoći stručnjaka u područuju energetske učinkovitosti kao i pristup bespovratnim poticajnim sredstvima Europske unije.

Glavni direktor HUP-a Davor Majetić istaknuo je kako investicije u energetsku učinkovitost pomažu u podizanju konkurentnost što je iznimno važno ne samo za pojedine tvrtke već i za ukupno gospodarstvo. Zato je potrebno intenzivirati aktivnosti u ovome području, a HUP tome želi dati konkretan doprinos, kazao je. Direktorica EBRD-a za Hrvatsku Vedrana Jelušić Kašić, ističući brojne koristi od provođenja projekata energetske učinkovitosti, navela je da su u Hrvatskoj do sada podržana 24 projekta s procijenjenom vrijednosti ulaganja u energetsku učinkovitost u iznosu od 371 milijun eura.

Na okruglom stolu održanom u sklopu radionice, predstavnici financijskih institucija koji kao partneri EBRD-a omogućavaju korištenje kreditnih linija WEBSEFF-a, govorili su o uvjetima financiranja projekata energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

You may also like

0 comments