Home Energetika EBDR financira obnovljivce u Srbiji

EBDR financira obnovljivce u Srbiji

by Energypress.net

FoNet

Ministrica rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović potpisala je u ponedjeljak u Londonu dva sporazuma o suradnji s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) za potporu investicijama u području obnovljivih izvora energije (OIE) u Srbiji.

U nazočnosti premijerke Republike Srbije, Ane Brnabić, ministrica Đedović Handanović potpisala je Ugovor o bespovratnim sredstvima vrijednim tri milijuna eura u okviru projekta „Obnovljivi izvori energije u sustavima daljinskog grijanja u Srbiji“, koji Ministarstvo provodi u suradnji s EBRD-om i gradovima i općinama. širom Srbije, navodi se u priopćenju.

„Kroz projekt ukupne vrijednosti 40,5 milijuna eura, od čega je 10,5 milijuna eura bespovratnih sredstava, planiramo uvesti OIE u sektor daljinskog grijanja u 10 lokalnih samouprava u Srbiji koristeći, između ostalog, solarne kolektore, toplinske pumpe i geotermalnu energiju. izvora”, izjavila je ministrica. a prenosi agencija FoNet.

Tri milijuna eura predstavlja smao dio sredstava, jer odabrane lokalne samouprave u okviru programa su Bečej, Bogatić, Kragujevac, Kraljevo, Kruševac, Niš, Novi Pazar, Pančevo, Paraćin i Vršac.

Vladin program sufinanciraju Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Austrija i Švicarska. Prema srbijanskom Ministarstvu rudarstva i energetike, procijenjena vrijednost prve faze programa je 40,5 milijuna eura, a očekuje se da će započeti “uskoro” nakon potpisivanja ugovora. Koliko je učešće u financiranju projekta Vlade Srbije, a koliko lokalnih samouprava, nije navedeno.

Related Posts