EBDR dao kredit za koridor 5c

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je kredit od osamdeset milijuna eura namijenjen nastavku gradnje autoceste Ploče-Budimpešta na dijelu koji prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu, a ugovor o kreditu u utorak su potpisali voditelj ureda EBRD-a za BiH Ian Brown i ministar financija Vjekoslav Bevanda.

Riječ je o sredstvima namijenjenim financiranju ukupno jedanaest kilometara autoceste na vrlo zahtjevnim dionicama. Jedna od njih, u dužini nešto većoj od sedam kilometara, je ona južno od Mostara između mjesta Buna i Počitelj koja je ujedno nastavak prema već izgrađenom pravcu od Međugorja ka granici s Hrvatskom. Druga je dionica od 3,9 kilometara zaobilaznice kod Zenice. Obje dionice, kako je najavio Bevanda, trebale bi biti dovršene tijekom 2019. godine. “Riječ je o vrlo važnim dionicama autoceste na koridoru 5c”, kazao je Bevanda nakon potpisivanja ističući kao je ta prometnica ključna za povezivanje s europskom cestovnom mrežom.

Kredit je već na raspolaganju, a korisnik je tvrtka Autoceste Federacije BiH koja će ga vraćati u razdoblju od petnaest godina uz četiri godine počeka. Vlasti BiH dodatno će uložiti 16,2 milijuna eura za eksproprijaciju zemljišta te za nadzor i projektiranje. Predstavnik EBRD-a Robert Brown kazao je kako ta banka želi poduprijeti nastavak gradnje koridora 5c kao najznačajnije veze Balkana i europske cestovne mreže. “To je najveći infrastrukturni projekt koji se trenutačno povodi u BiH”, kazao je Brown i podsjetio kako je EBRD s BiH još 2008. potpisao prvi ugovor o kreditu za gradnju koridora 5c u iznosu od 108 milijuna eura, a do sada je u njega investirano ukupno 315 milijuna eura. Koridor 5c kroz BiH projektiran je u ukupnoj dužini od oko 330 kilometara, a do sada je na nekoliko odvojenih dionica izgrađeno oko 120 kilometara.

Direktor Autocesta FBiH Jasmin Bučo u utorak je potvrdio kako se intenzivno planira nastavak gradnje za što će biti potrebni novi zajmovi EBRD-a ali i drugih financijskih institucija. Pojasnio je kako se Autoceste F BiH planiraju zadužiti za još 800 milijuna eura. “Želimo održiv projekt i zatvaranje izvora finaciranja našim prihodima. Stoga je potrebno povećanje trošarina na gorivo kako bi se zadužili za još oko 800 milijuna eura i na tome bi do 2020. bilo izgrađeno dvije trećine koridora 5c”, kazao je Bučo. Povećanje trošarina je prijedlog koji se već razmatra na vladinim razinama i značio bi njihovo povećanje za pet eurocenti po litri goriva.

U Autocestama F BiH su izračunali kako bi na taj način godišnje utržili oko 35 milijuna eura što bi se također koristilo za gradnju autoceste. Još je ostalo neriješeno pitanje financiranja gradnje trećine prometnice, jer je riječ o dionicama koje zahtijevaju velike i skupe zahvate poput brojnih mostova i tunela. Takva je, primjerice, dionica između Sarajeva i Mostara koju bi trebalo probiti kroz planine i usjeke. Bučo je pojasnio kako se za takve dionice razmatraju različiti modeli financiranja poput javno-privatnog partnerstva no konačna odluka o tome koji će biti predložen još nije donesena.

You may also like