Tvrtka E.ON Climate and Renewables North America (američka podružnica njemačke energetske skupine E.ON) u Tusconu u Arizoni u SAD-u gradi baterijski sustav za pohranu električne energije proizvedene u sunčanim elektranama, izvijestio je američki portal ‘Renewable Energy World.com’,.

Kako se ističe, snaga sustava iznosi 10 MW i u njemu će se moći pohraniti 2,5 MW h električne energije. Investitor u projekt pod nazivom Iron Horse je lokalna elektroenergetska tvrtka Tucson Electric Power (TEP), a sam sustav nalazi se u sklopu Znanstvenog i tehnološkog parka Sveučilišta Arizone.

Sustav se sastoji od litij-ionskih baterija i moći će mnogo brže odgovarati na promjene u proizvodnji i potrošnji energije nego što to mogu uobičajene elektrane. Očekuje se da bi u pogon trebao biti pušten u prvoj polovici 2017. godine.

Istodobno, riječ je o projektu koji je u skladu s ambicioznim planovima TEP-a da do 2030. godine čak 30% proizvodnje namiruje iz obnovljivih izvora. Istodobno, tvrtka gradi još jedan sustav za pohranu energije. Njegove radne značajke su također 10 MW / 2,5 MW h, a izvođač i operator će biti tvrtka NextEra Energy Resources.

Related Posts