DZS: Registrirana nezaposlenost u Hrvatskoj 14 posto

Stopa registrirane nezaposlenosti u Hrvatskoj je u listopadu iznosila 14 posto i porasla je prema mjesecu ranije za 0,9 postotnih bodova, pokazuju u srijedu objavljeni prvi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

U odnosu na listopad prošle godine, kada je iznosila 16,9 posto, stopa nezaposlenosti manja je za 2,9 postotnih bodova. Nedavno objavljeni podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) pokazuju da je krajem listopada bilo registrirano 225.703 nezaposlene osobe, što je 6,6 posto ili 13.876 osoba više u odnosu na rujan. Današnji podaci s internetskih stranica HZZ-a pokazuju da je trenutno bez posla 231.363 osoba, što je 5.660 nezaposlenih više nego krajem listopad.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za rujan ove godine iznosila je 5.624 kune, prvi je podatak koji je Državni zavod za statistiku (DZS) objavio u srijedu.+ U odnosu na kolovoz, prosječna je neto plaća za rujan bila nominalno niža za 0,86 posto ili za 49 kuna. Na godišnjoj razini, u odnosu na prosjek za rujan prošle godine, prosječna je neto plaća za deveti mjesec ove godine bila viša za 79 kune ili nominalno za 1,4 posto.

Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za rujan ove godine iznosila je 7.644 kune, što je nominalni pad za 1,5 posto ili 120 kuna manje nego za kolovoz. U usporedbi s rujnom prošle godine, prosječna je bruto plaća za rujan ove godine nominalno viša za 1,8 posto ili za 133 kune, pokazuju prvi podaci DZS-a.

You may also like