DZS: Raste broj zaposlenih u industriji

U hrvatskoj je industriji u srpnju ove godine bilo 0,2 posto više zaposlenih nego u lipnju, dok je u odnosu na srpanj prošle godine ostao na istoj razini, a ukupna proizvodnost rada povećana je za 5,4 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

U prerađivačkoj industriji, koja zapošljava više od 91 posto ukupnog broja zaposlenih u domaćoj industriji, u srpnju na mjesečnoj i na godišnjoj razini broj zaposlenih bio za 0,2 posto veći. Proizvodnost rada, pak, u toj djelatnosti porasla je za 5,7 posto.

U okviru prerađivačke industrije, na godišnjoj je razini najznačajnije, za 11 posto, porastao broj zaposlenih u proizvodnji duhanskih proizvoda. Istodobno, najveći pad, za 17,9 posto, zabilježen je u proizvodnji rafiniranih naftnih proizvoda. No, riječ je o djelatnostima koje u ukupnoj zaposlenosti u industriji sudjeluju s manje od jedan posto.

U prehrambenoj industriji, čiji je, pak, udio veći od 15,5 posto, broj zaposlenih je u srpnju ove godine bio manji za jedan posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Na mjesečnoj razini, u odnosu na lipanj ove godine, broj zaposlenih u rudarstvu i vađenju smanjen je za 1,2 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji je ostao na istoj razini.

Na međugodišnjoj razini – u srpnju ove prema srpnju prošle godine, zaposlenih je u rudarstvu i vađenju bilo 8,2 posto manje, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji broj zaposlenih je ostao na istoj razini.

Podaci o proizvodnosti rada pokazuju, pak, da je u rudarstvu i vađenju proizvodnost rada rasla za 7,1 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 3,4 posto.

You may also like

0 comments