DZS: Rast prometa u maloprodaji osamnaesti mjesec za redom

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u ponedjeljak da je promet u trgovini na malo u siječnju realno porastao za 2,9 posto na godišnjoj razini, potvrdivši tako svoju prvu procjenu.

Prema podacima DZS-a, u siječnju je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, prema kalendarski prilagođenim podacima, nominalno porastao za 1,6 posto, a realno za 2,9 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine. To je sporiji rast nego mjesec dana prije, kada je potrošnja skočila 4,8 posto, najviše od rujna 2007. godine.

No, u siječnju je promet u trgovini na malo porastao 18. mjesec zaredom, što još nije zabilježeno od kada DZS vodi te podatke. Podaci DZS-a pokazuju da je u siječnju na godišnjoj razini, prema kalendarski prilagođenim indeksima, najviše – 5,4 posto – porastao promet u trgovini na malo neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima. U maloprodaji hrane, pića i duhanskih proizvoda promet je istodobno porastao za 0,9 posto, a u ostalim djelatnostima za 0,6 posto.

Promatrano prema trgovačkim strukama, u siječnju je, prema izvornim, neprilagođenim indeksima, na godišnjoj razini nominalno najviše povećan promet u maloprodaji tekstilom, odjevnim predmetima, obući i kožnim proizvodima, za 8,7 posto. U maloprodaji računalne opreme, knjiga i novina, igara i igračaka, cvijeća i sadnica te satova i nakita promet je povećan za 7,2 posto, a u ostalim nespecijaliziranim prodavaonicama za 6,3 posto.

Promet u nespecijaliziranim prodavaonicama živežnim namirnicama, koje imaju gotovo 40 postotni udio u ukupnoj strukturi prometa od trgovine na malo, promet je u siječnju bio nominalno 1,4 posto viši nego u istom mjesecu 2015. godine. Istodobno je najveći pad prometa, za 4,6 posto, zabilježen u trgovini na malo motornim gorivima i mazivima.

You may also like