Home Ekonomija DZS: Promet na malo porastao gotovo 1 posto

DZS: Promet na malo porastao gotovo 1 posto

by Agencije

Državni zavod za statistiku (DZS) potvrdio je u ponedjeljak da je u Hrvatskoj u kolovozu promet u trgovini na malo realno porastao za 0,9 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, što je već 13. mjesec zaredom kako potrošnja raste, ali sporije nego mjesec dana prije.

DZS je danas objavio konačno izvješće prema kojemu je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u kolovozu, prema kalendarski prilagođenim podacima, nominalno ostao nepromijenjen, dok je realno porastao za 0,9 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Time je DZS potvrdio podatke iz prve procjene, objavljene prije 10-ak dana. To je znatno sporiji rast nego mjesec dana prije, kada je potrošnja ojačala 4,5 posto na godišnjoj razini, najviše u gotovo osam godina. Pritom je u kolovozu promet u trgovini na malo, prema desezoniziranim podacima, bio realno 1,3 posto manji u odnosu na srpanj. U kolovozu je na godišnjoj razini, prema kalendarski prilagođenim indeksima, promet u trgovini na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao 3,9 posto.

Promet u maloprodaji neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima, porastao je, pak, u odnosu na lanjski kolovoz za 2,5 posto, dok je promet u ostalim djelatnostima pao 5,1 posto na godišnjoj razini. Premda usporen, trend rasta potrošnje protegnuo se u kolovozu već 13. mjesec zaredom, što nije zabilježeno još od 2007., dvije godine prije početka šestogodišnje recesije. Analitičari kažu kako se rast potrošnje posljednjih mjeseci zahvaljuje poreznim promjenama početkom ove godine, koje su potaknule rast plaća, kao i rekordnoj turističkoj sezoni.

Related Posts