DZS: Potrošnja porasla 4.5 posto

Državni zavod za statistiku (DZS) potvrdio je u ponedjeljak svoju prvu procjenu o realnom rastu prometa od trgovine na malo u ovogodišnjem srpnju od 4,5 posto na godišnjoj razini, što je već 23. uzastopni mjesec u kojem je potrošnja rasla.

DZS je, naime, objavio da je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u srpnju, prema kalendarski prilagođenim podacima, nominalno porastao za 2 posto, a realno za 4,5 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Osim što je u srpnju promet u trgovini na malo porastao 23. mjesec zaredom, što nije zabilježeno od kada DZS vodi te podatke, to je i brži rast nego mjesec dana prije, kada je potrošnja porasla 2,8 posto na godišnjoj razini. Dapače, od rujna 2014. godine, kada je započeo neprekinuti niz pozitivnih godišnjih stopa viši je rast, od 4,6 posto, zabilježen samo u srpnju prošle godine.

Na mjesečnoj razini, prema lipnju ove godine, u srpnju je, prema sezonski i kalendarski prilagođenim indeksima, promet od trgovine na malo zabilježio realni mjesečni rast od 2 posto, odnosno nominalni od 1,6 posto.

Promatrano prema trgovačkim strukama, a prema izvornim neprilagođenim indeksima, u srpnju je na godišnjoj razini najviše, za 9,7 posto, rastao promet u trgovini na malo tekstilom, odjevnim predmetima, obućom i kožnim proizvodima, a nešto manjih 9,3 posto povećan je promet u maloprodaji računalne opreme, knjiga i novina, igara i igračaka i dr.

U nespecijaliziranim prodavaonicama pretežno živežnim namirnicama, koje imaju najveći, 41,4-postotni udio u prometu od trgovine na malo, promet je u srpnju ove godine porastao 1,7 posto prema istom mjesecu lani, dok je u maloprodaji motornih goriva i maziva (udio od 18,7 posto) smanjen za 6,5 posto.

You may also like

0 comments