DZS: Potrošačke cijene pale u kolovozu

U Hrvatskoj su u kolovozu potrošačke cijene pale 1,5 posto na godišnjoj razini, isto kao i mjesec dana prije, što je ponajviše posljedica pada cijena goriva. U četvrtak objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) ukazuju na nastavak deflacijskih pritisaka, s obzirom da je trend pada potrošačkih cijena ušao već u treću godinu.

U kolovozu je pad cijena od 1,5 posto na godišnjoj razini bio isti kao i mjesec dana prije. Time je “potvrđen niz negativnih godišnjih stopa inflacije, koji sa sporadičnim prekidima traje od veljače 2014. godine”, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

U kolovozu su na godišnjoj razini najviše pale cijene prijevoza, 5,6 posto, pri čemu su cijene goriva za prijevozna sredstva potonule 9,7 posto. Slijedile su, s padom za 3,3 posto, cijene komunikacija, dok su cijene stanovanja, vode, električne energije i plina skliznule 5,2 posto, što je ponajviše posljedica pada cijena plina za 19,2 posto. Cijene rekreacije i kulture skliznule su, pak, za 1,4 posto, dok su cijene odjeće i obuće pale za 1,3 posto. Cijene hrane i bezalkoholnih pića oslabile su 0,5, a cijene alkoholnih pića i duhana 0,3 posto.

S druge strane, najviše su na godišnjoj razini porasle, za 2,5 posto, cijene restorana i hotela, a slijedile su cijene zdravlja, s rastom od 1,9 posto. Cijene pokućstva i opreme za kućanstvo porasle su, pak, za 1,2 posto, dok su cijene obrazovanja porasle za 0,7, a cijene raznih dobara i usluga za 0,1 posto na godišnjoj razini.

Na mjesečnoj su razini, pak, u kolovozu potrošačke cijene pale za 0,2 posto. Pritom su u odnosu na srpanj najviše, za 1,3 posto, pale cijene prijevoza, što je posljedica pada cijena goriva. Cijene odjeće i obuće skliznule su, pak, 0,9 posto.

S druge strane, u kolovozu su na mjesečnoj razini najviše porasle cijene pokućstva i opreme za kuću, za 0,6 posto, a slijedile su cijene rekreacije i kuluture s rastom od 0,5 posto. U prvih osam mjeseci ove godine potrošačke su cijene u prosjeku bile 1,5 posto niže nego u istom lanjskom razdoblju.

Tako je razdoblje deflacije ušlo u treću godinu, s obzirom da su lani potrošačke cijene u prosjeku pale za 0,5, a u 2014. godini za 0,2 posto. “Pad potrošačkih cijena, prisutan već treću godinu zaredom, dodatno je potaknut i administrativnim smanjenjem cijena plina, koji je stupio na snagu početkom travnja”, ističu analitičari RBA, koji očekuju nastavak negativnih godišnjih stopa inflacije idućih mjeseci, ponajviše zbog kretanja cijena energenata na svjetskim robnim tržištima.

You may also like